Maa- ja metsätalousministeriö julkisti 20.11.2014 ministeriössä laaditun maatalouden ilmasto-ohjelman ”Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa”. Ohjelma kokoaa yhteen uusimman tutkimustiedon ruuan tuotannon ja kulutuksen ilmastoasioista ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja hillinnän näkökulmasta. Ministeriössä virkatyönä tehdyn maatalouden ilmasto-ohjelman tavoitteena on edistää suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyyttä.
Kahdeksan askelta ilmastoystävälliseen ruokaan
Ilmastonmuutos vaikuttaa viljelyedellytyksiin kaikkialla maailmassa. Muuttuva ilmasto tuo myös uusia mahdollisuuksia ruokajärjestelmälle. Mahdollisuuksien hyödyntämiseksi tarvitaan kuitenkin aktiivisia toimia. Maatalouden ilmasto-ohjelmassa tunnistetaan kahdeksan tärkeintä ruuantuotannon ja -kulutuksen ilmastonmuutokseen sopeutumista lisäävää tai ilmastonmuutosta hillitsevää askelta:
1. Hiilen sitominen maaperään
2. Turvemaiden käyttöön liittyvät toimet
3. Kasvinjalostus
4. Kasvin- ja eläinterveys sekä haitallisten vieraslajien leviämisen estäminen
5. Lannankäsittely ja typpilannoituksen tarkentaminen
6. Energiatehokkuus sekä uusiutuvan energian tuotanto ja kulutus
7. Ruokahävikin vähentäminen koko ruokajärjestelmässä
8. Ruokavaliomuutokset kasvispainotteisempaan suuntaan
Maatalouden ilmasto-ohjelma – Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa