Taustaa
Suomen sisällä ilmasto-olosuhteet ja maaseudun elinkeinot vaihtelevat suuresti. Alueet ovat eri tavoin haavoittuvia ilmastonmuutoksen suorille säävälitteisille ja epäsuorille (esim. jyrkän hintavaihtelun) muutoksille. Hyvä tietopohja, infrastruktuuri, ennakointi ja joustavuus ovat sopeutumiskyvyn parantamisen edellytyksiä. Toimijoiden ilmastotietoisuuden kasvattamisella on keskeinen merkitys maaseudun yritystoiminnan kannattavuudelle tulevaisuudessa.
Alueellinen elinkeinorakenne ja maankäyttö vaikuttavat alueellisen kehittämisen mahdollisuuksiin. Parhaita ilmastonmuutoksen hillinnän vaihtoehtoja kuten uusiutuvan energian yhteistyörakenteita on tuettava alueen tarpeista ja vahvuuksista lähtien. Kykyä sopeutua tulee rakentaa selvittämällä ja tiedottamalla alueelle sopivista uusista elinkeinoista ja viljelykasvimahdollisuuksista sekä merkityksellisistä säävaikutuksista ja niihin varautumisesta. Alueet ovat eriarvoisia kohdatessaan erilaisia ja vaihtelevalla todennäköisyydellä yleistyviä sään ääri-ilmiöitä. Siksi toimijoiden on tärkeää tuntea oman asuinalueensa heikkoudet ja vahvuudet varauduttaessa ilmastonmuutokseen.
Alueellista tietoa nykyilmastosta ja tulevasta ilmastosta
Maakuntien nykyilmastosta löydät tietoa ilmasto-opas.fi-sivustolta. Mennyttä ja tulevaa ilmastoa eri kunnissa voit tarkastella ilmasto-opas.fi-sivuston karttojen ja kuvaajien avulla täällä.
Kehittämishankkeita
Suomesta löytyy runsaasti alueellisia maaseudun kehittämishankkeita, jotka tähtäävät ilmastonmuutoksen hillintään tai edesauttavat sopeutumista. Ilmastonmuutokseen varautumista tukevien maaseutuhankkeiden 2014-2022 listauksen löydät täältä. Myös uusiutuvan energian ratkaisuja kehittävä alueellinen hanketoiminta on hyvin aktiivista. Energiahankkeita löydät kartalta.
Maakuntien ilmasto-ohjelmat
Maakunnat ovat tehneet alueellisia kehittämislinjauksia ilmastonmuutokseen vastaamiseksi. Linkit maakunnallisiin ilmasto-ohjelmiin, -tiekarttoihin tai -strategioihin löydät alta.
Kanta-Häme (Vihreän kasvun Häme 2022-2025 –maakuntaohjelma valmistelussa)
Kymenlaakso ja Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma
Etelä-Karjala (Hiilineutraali Etelä-Karjala –tiekartta valmistelussa)
Etelä-Savo ja Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma
Pohjois-Savo ja Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma
Pohjois-Karjala ja Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma
Keski-Suomi ja Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma
Keski-Pohjanmaa
Lappi (Lapin Green Deal – Lapin vihreän kehityksen ohjelma valmistelussa)