Maatilan ympäristötesti
Testaa millä tasolla tilallasi ympäristöasiat ovat. Vastaa Maatilan ympäristötestiin ja katso minkä tuloksen saat. Testi sisältää kysymyksiä myös ilmastonmuutokseen varautumisen keinoista, mm. tulviin varautumisesta sekä typensitojakasvien käytöstä väkilannoitteiden sijaan.
Testi antaa kehitysehdotuksia, mihin ympäristön kannalta tilalla kannataisi kiinnittää huomiota. Kun toimia on tehty, kannattaa testi tehdä uudelleen, jotta palaute päivittyy ja saa kenties uusia kehitysehdotuksia.
Testiin: http://www.mtk.fi/ymparistotesti/
Peltomaan laatutesti
Agronet-palvelusta löytyvät peltomaan laatutestin ohjeet. Peltomaan laatutesti auttaa maan rakenteen hoidossa ja pellon kasvukunnon parantamisessa. Testissä tehdään havaintoja lapiotestillä, peltoon kaivetun kuopan äärellä, täytetään itsearviointilomaketta ja lisäksi voit hyödyntää viljavuusanalyysin tuloksia.
TehoPlus-hanke on tuottanut videon kuoppatestin tekemisestä ja havaintojen tekemisestä kuopan äärellä. Kuoppatestillä pystytään yksinkertaisesti seuraamaan peltomaan rakennetta ja kuntoa. Testin avulla nähdään mitä maan alla tapahtuu sekä sen avulla viljelijä voi seurata toimintansa vaikutusta maan rakenteeseen. Lisäksi RaHa-hankkeen tuottama tietokortti kertoo, miten peltomaan laatutestiä voi käyttää havaintojen teossa.
Kasvihuonetuotannon ilmastovaikutus -laskuri
Kasvihuoneviljely on Suomessa ensimmäinen toimiala, joka on selvittänyt keskeisten tuotteidensa hiilijalanjäljen. Suomalaisten kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutukset eli hiilijalanjälki on tammikuusta 2013 alkaen ollut mahdollista laskea Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n kehittämällä laskurilla.
Työkalua kehitettäessä pilottitiloilla laskettiin ilmastovaikutukset tomaatin, kurkun, ruukkusalaatin, tulppaanin ja pauliinabegonian tuotannolle. Laskurin avulla viljelijät voivat laskea tuotteidensa todellisen ilmastovaikutuksen ja optimoida tuotantonsa kasvihuonepäästöt koko tuotantoketjussa. Kasvihuonetuotannon ilmastovaikutuslaskurin excel-taulukko löytyy Kauppapuutarhaliiton sivuilta.
Biokaasulaskuri
Biokaasulaskuri on tarkoitettu biokaasulaitosinvestoinnin alustavaan kannattavuuden arviointiin. Kesällä 2014 julkaistulla biokaasulaskurilla voit netissä helposti vertailla erilaisten syötteiden vaikutusta energiantuottoon ja biokaasun eri käyttömuotojen kannattavuutta. Laskuria ovat kehitettäneet valtakunnallisella maaseuturahastosta rahoitetulla hankkeella yhteistyössä MTT, SataFood ja Ukipolis.Biokaasulaskuri löytyy osoitteesta www.biokaasulaskuri.fi.
Lisätietoja laskurista voi kysellä projektipäällikkö Markku Riihimäeltä 0400 323 730 tai markku.riihimaki (at) ukipolis.fi. Palautetta laskurista voi antaa suoraan sähköpostitse info(at)ukipolis.fi.
Aurinko- ja tuulisähkön mitoituksen laskuri
Laskurin avulla voi hahmotella aurinkosähköjärjestelmän mitoitusta. Tiedoiksi tarvitaan sähkön vuorokausikulutus, joka aurinkosähkö-järjestelmällä halutaan kattaa. Laskuri antaa ehdotuksen tarvittavasta aurinkopaneelitehosta ja akkukapasiteetista. Laskurin toiselta välilehdeltä löytyy pientuulivoimalan tehokäyrän arvioinnin työkalu. Kolmas välilehti avustaa kuparikaapeleiden jännitehäviöiden laskemisessa. Työkalut on kehitetty mökkijärjestelmien mitoitukseen, mutta niitä voi käyttää apuna vaikka liiterin aurinkosähköjärjestelmän miettimisessä tai hahmotellessa isompaakin kokonaisuutta. Laskurin on tehnyt energia-asiantuntija Janne Käpylehto osana kirjaa Mökille sähköt auringosta ja tuulesta (2014).