Turvepeltojen käytön tiekartta näyttää reitin ilmasto- ja ympäristöhyötyihin maataloustuotantoa heikentämättä

”Tavoitteemme oli luoda realistinen ja monipuolinen suunnitelma, joka huomioi sekä turvepeltojen ympäristövaikutukset että ruoantuotannon tarpeet”, sanoo tutkimusprofessori Heikki Lehtonen.

Tiekartan mukaan turvepeltojen kasvihuonekaasupäästöjä olisi mahdollista vähentää jopa 28 prosenttia, ja myös vesistökuormitusta voidaan vähentää merkittävästi kohtuullisin kustannuksin.

Muutospolkuihin on laskettu neljän toimenpiteen päästövähennykset
1) Vettäminen ja kosteikot
2) Säätösalaojitus
3) Monivuotiset kasvit
4) Pysyvät nurmet ja kesannot
Nämä kustannustehokkaat toimenpiteet vähentävät päästöjä sekä edistävät monimuotoisuutta.

Tiekartta ei ole päätös etenemistavasta, vaan päätöksenteon tueksi tehty työkalu, joka esittää kaksi erilaista vuoden 2050 tulevaisuuskuvaa perusteluineen. Tiekarttaa voidaan hyödyntää ilmastotoimien, ennallistamisasetuksen toimeenpanon ja maakuntatason suunnittelussa.

Luonnonvarakeskuksen tiedote 25.11.2024: Turvepeltojen käytön tiekartta näyttää reitin ilmasto- ja ympäristöhyötyihin maataloustuotantoa heikentämättä

Turvepeltojen käytön tiekartta vuoteen 2050

Hanke: Turvepeltojen käytön tiekartta

MMM tiedote 25.11.2024: Turvepeltojen käytön tulevaisuuden vaihtoehtoja tarkasteleva tiekartta luovutettiin ministeriölle

Turvemaata (yli 40 cm paksua turvetta) oleva maatalousmaa ala (ha) kunnittain.

Turvepeltojen käytön tiekartta -hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja -varastoja.  

lakka kukkii, kaksi kukkaa.
Lakka kukkii. Kuva: Erkki Oksanen / Luke.