Podcast

Tältä sivulta löydät podcasteja, eli kuunnelmia, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen varautumiseen maataloudessa.

Hiilipelto-podcast: Tieto käyttöön, hiili peltoon

Hiilipelto-podcastin ensimmäisessä jaksossa paneudutaan hiilensidonnan mahdollisuuksiin ja maan kasvukuntoon savimailla. Miksi on tärkeää kerryttää hiiltä kivennäismailla? Millaista tutkimusta aiheesta on tehty? Mitä hiilensidonnan keinoja on olemassa tilatasolla sovellettavaksi? Sami Talolan haastateltavana on erikoistutkija Helena Soinne Luonnonvarakeskuksesta.

Ilmastoviisaat

Ilmastoviisas maatilayritys on hyvin hoidettu kokonaisuus. Se ottaa huomioon sadontuoton ja tuotosten parantamisen, maan hyvän kasvukunnon ja toimivan vesitalouden. Suomessa maatalouden hyvät viljelykäytännöt ja tuotantotavat pitävät jo nykyisellään sisällään monia ilmastoviisaita toimenpiteitä. ProAgrian oma podcast-sarja Ilmastoviisaat tarjoaa konkreettisia vinkkejä siihen, mitä viljelijä voi tehdä omassa arjessaan hillitäkseen kasvihuonekaasupäästöjä.

Maanviljelijän tietobaari

Maanviljelijä ruokkii maata, joka ruokkii pieneliöitä, jotka puolestaan ruokkivat kasveja, jotka ruokkivat meitä. Kuulostaa selkeältä, mutta pelto on monimutkainen ekosysteemi, johon vaikuttavat monet asiat.  Maanviljelijät jatkuvasti kokeilevat ja oppivat kokemuksistaan, etenkin nyt kun ruuantuotannosta ja ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon. Nuoret maanviljelijä – tutkijat Juuso Joona Joutsenosta ja Tuomas Mattila Pusulasta kertovat  8- osaisessa podcast-sarjassaan omista kokemuksistaan sekä maanviljelijöinä että tutkijoina.

Maaperän mikrobisto ja hiilensidonta -podcast

Maaperän mikrobisto parantaa maan kasvukuntoa, sillä mikrobit osallistuvat maaperän pitkäaikaisen hiilivaraston kerryttämiseen. Mitä elämää pellossa on ja mitä kaikkea siellä tapahtuu? Podcatissa haastateltavana tutkija Ansa Palojärvi Luonnonvarakeskuksesta. Podcastin on tuottanut Maan vesitalous ja kasvukunto (MAVEKA)-hanke. Linkki

Carbolla on asiaa! 

Carbolla on asiaa! –podcastsarja käsittelee hiiliviljelyyn liittyviä aiheita ja esittelee Carbon Action -hiiliviljelijöitä ja heidän tilojaan. Viidessä ensimmäisessä jaksossa pääset BSAG:n suunnittelija, hiiliviljelijä Eliisa Malinin mukana tutustumaan Carbon Action -hiiliviljelijöihin eri puolilla Suomea. 

Jalat maassa

Jalat maassa on maa- ja metsätalousministeriön podcast-sarja. Ensimmäisen tuotantokauden aikana puhutaan laajasti suomalaisesta ruuantuotannosta tänään ja huomenna – myös vähän menneitä muistellen. Keskusteluissa puidaan eri ruuantuotantosuuntien arkea, tulevaisuuden haasteita ja ennakkoluuloja. Suomen visio on tuottaa maailman parasta ruokaa. Sarjassa visiot törmäytetään todellisuuteen. Miltä muutos tuntuu? Mitä on tehtävä juuri nyt? Miksi on opittava uutta?

Ruoka, sen tuotanto ja ilmastonmuutos – miten riskejä taklataan?

Miten ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia riskejä taklataan pelloilla? Entäpä lautasilla, ravitsemusta unohtamatta? Kaikesta ruoantuotannosta syntyy ilmastovaikutuksia, mutta niihin voidaan myös vaikuttaa. Mitä ruokailija voi tehdä ympäristön eteen, ja miten suomalainen viljelijä voi vaikuttaa? Luonnonvarakeskuksen podcastissa aihetta pohtivat tutkija Merja Saarinen ja erikoistutkija Marjo Keskitalo. Linkki

Ympäristöviisas viljelijä

Ympäristöviisas viljelijä -hankkeen podcast-sarjassa keskustellaan taloudellisesti kannattavan, kestävän viljelyn toimintatavoista sekä niiden taustalla olevasta tutkimuksesta. Podcast on ilmestynyt elokuusta 2020 lähtien joka kuukauden 4. perjantai.