Podcast

Tältä sivulta löydät podcasteja, eli kuunnelmia, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen varautumiseen maataloudessa.

Ilmastoviisaat

Ilmastoviisas maatilayritys on hyvin hoidettu kokonaisuus. Se ottaa huomioon sadontuoton ja tuotosten parantamisen, maan hyvän kasvukunnon ja toimivan vesitalouden. Suomessa maatalouden hyvät viljelykäytännöt ja tuotantotavat pitävät jo nykyisellään sisällään monia ilmastoviisaita toimenpiteitä. ProAgrian oma podcast-sarja Ilmastoviisaat tarjoaa konkreettisia vinkkejä siihen, mitä viljelijä voi tehdä omassa arjessaan hillitäkseen kasvihuonekaasupäästöjä.

Maanviljelijän tietobaari

Maanviljelijä ruokkii maata, joka ruokkii pieneliöitä, jotka puolestaan ruokkivat kasveja, jotka ruokkivat meitä. Kuulostaa selkeältä, mutta pelto on monimutkainen ekosysteemi, johon vaikuttavat monet asiat.  Maanviljelijät jatkuvasti kokeilevat ja oppivat kokemuksistaan, etenkin nyt kun ruuantuotannosta ja ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon. Nuoret maanviljelijä – tutkijat Juuso Joona Joutsenosta ja Tuomas Mattila Pusulasta kertovat  8- osaisessa podcast-sarjassaan omista kokemuksistaan sekä maanviljelijöinä että tutkijoina. Maanviljelijän tietobaari on Ylen tuotantoa.

Carbolla on asiaa! 

Carbolla on asiaa! –podcastsarja käsittelee hiiliviljelyyn liittyviä aiheita ja esittelee Carbon Action -hiiliviljelijöitä ja heidän tilojaan. Podcasteissa pääset BSAG:n suunnittelija, hiiliviljelijä Eliisa Malinin mukana tutustumaan Carbon Action -hiiliviljelijöihin eri puolilla Suomea. Jaksoja on tehty tähän mennessä kymmenen.

Ympäristöviisas viljelijä

Ympäristöviisas viljelijä -hankkeen podcast-sarjassa keskustellaan taloudellisesti kannattavan, kestävän viljelyn toimintatavoista sekä niiden taustalla olevasta tutkimuksesta. Sarjassa ovat esillä monipuolisesti ympäristönäkökulmat niin maan kasvukunnosta, vesiensuojelusta, kestävistä lehmistä kuin uuden teknologian mahdollisuuksista. Podcast on ilmestynyt kerran kuukaudessa elokuusta 2020 marraskuun 2022 loppuun.

Kasvua-podcast

Kasvua on ProAgrian podcast-sarja, jossa keskustellaan yrittäjyyteen ja maatalouden tuotantoon liittyvistä aiheista, myös ilmastoteemoista. Kasvua-podcastin yhdessä jaksossa paneudutaan hiilensidonnan mahdollisuuksiin ja maan kasvukuntoon savimailla. Toisissa jaksoissa teemoina ovat esimerkiksi hiilineutraali maidontuotanto ja ilmastonmuutoksen vaikutukset kasvintuotantotilojen talouteen. Yksi jakso esittelee uuden CAPin tarjoamia mahdollisuuksia hiilensidontaan.

Maaperän mikrobisto ja hiilensidonta -podcast

Maaperän mikrobisto parantaa maan kasvukuntoa, sillä mikrobit osallistuvat maaperän pitkäaikaisen hiilivaraston kerryttämiseen. Mitä elämää pellossa on ja mitä kaikkea siellä tapahtuu? Podcastissa haastateltavana tutkija Ansa Palojärvi Luonnonvarakeskuksesta. Podcastin on tuottanut Maan vesitalous ja kasvukunto (MAVEKA)-hanke.

Jalat maassa

Jalat maassa on maa- ja metsätalousministeriön podcast-sarja. Podcasteissa puhutaan laajasti suomalaisesta ruuantuotannosta tänään ja huomenna – myös vähän menneitä muistellen. Keskusteluissa puidaan eri ruuantuotantosuuntien arkea, tulevaisuuden haasteita ja ennakkoluuloja. Suomen visio on tuottaa maailman parasta ruokaa. Sarjassa visiot törmäytetään todellisuuteen. Miltä muutos tuntuu? Mitä on tehtävä juuri nyt? Miksi on opittava uutta?