Huoltovarmuutta ja resilienssiä ruokajärjestelmään (ARMAS)
Hankkeen päätavoite on vahvistaa ruokajärjestelmän ja maaseudun toimijoiden osaamista huoltovarmuudesta ja resilienssistä eli muutosjoustavuudesta tiedonvälityksen keinoin.
Hanke nostaa ruokajärjestelmän toimijoiden osaamista resilienssin ja siihen liittyvän huoltovarmuuden kehittämiskeinoista ja paikallisista mahdollisuuksista. Toisena tavoitteena on keskittyä ruokajärjestelmän resilienssin ja huoltovarmuuden sekä ilmastonmuutokseen varautumisen tarve- ja toimijalähtöisen kehittämisen avainteemoihin ja motivoida toimijat agroekologian tarjoamien mahdollisuuksien edellyttämään aktiiviseen ja omaehtoiseen poikkitieteelliseen yhteiskehittämiseen verkostorakenteissa. Kolmantena tavoitteena hankkeessa edistetään Suomen ruokajärjestelmän toimijoiden huoltovarmuuden osaamista erityisesti ruokajärjestelmän prosessien riskienhallinnasta. Hanke tuottaa elintarvikkeiden huoltovarmuussuunnittelun työvälineitä riskienhallinnan keinoin ja jalkauttaa välineet toimijoiden käytettäviksi. Hanke hyödyntää tutkimuspohjaista tietoa, monikanavaista tiedonvälitystä sekä verkostoivaa ja yhteiskehittämiseen sekä yhteiseen oppimiseen suuntautuvaa etenemistapaa. Ruokajärjestelmien eri toimialojen vuoropuhelun lisääminen ja yhteiskehittäminen edistää ruokajärjestelmien kokonaiskestävyyttä.
Hankkeen päätoteuttaja on Luonnonvarakeskus ja tuensiirronsaajia Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Savonia-ammattikorkeakoulu oy. Hanketta toteutetaan valtakunnallisena maaseutuhankkeena 9/2024-12/2027.
Hankkeen kohderyhmiä ja hyödynsaajia ovat laajasti ruokajärjestelmän toimijat. Hankkeen ydinkohderyhmiin kuuluvat aiheesta kiinnostuneet maanviljelijät, muut maaseutuyrittäjät ja elintarvikealan yrittäjät, neuvojat ja asiantuntijat sekä maatalousalan opettajat ja opiskelijat.
Ilmastoviisas ja muutosjoustava ruokajärjestelmä pellolta kuluttajalle (MURU) -valtakunnallinen tiedonvälityshanke
Hanke välitti monipuolisesti ja käytännönläheisesti tietoa ruokajärjestelmän muutosjoustavuuteen vaikuttavista tekijöistä, tunnistaa ruokajärjestelmän vahvuuksia ja tuottaa ratkaisuja sen rakenteellisiin ja alueellisiin ongelmakohtiin yhdessä toimijoiden kanssa.
Hanke tuotti tapahtumia ja materiaaleja, joiden avulla maatilat saavat tukea ilmastoviisaaseen ja muutosjoustavaan tulevaisuuteen sopeutumiseen ja voivat lisätä elinvoimaisuuttaan ja kilpailukykyään sekä varautua ennakoivasti ilmastonmuutoksen haasteisiin. Hanke teki vuorovaikutteista viestintää niin tapahtumissa, verkkotapahtumissa kuin verkkoviestinnän kautta.
Hanke tuki maatalouden ilmastoratkaisujen kehittämistä sekä laajemmin ruokaturvan toteutumista, maaseutua elinympäristönä, sen elinvoimaisuutta ja elinkeinoelämän kestävyyttä.
Hankkeen ydinkohderyhmä olivat viljelijät, opiskelijat ja maaseudun yrittäjät. Lisäksi hyödynsaajia olivat toimijat tutkimuksen, hallinnon ja opetuksen aloilla, opiskelijat ja kuluttajat.
Hanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (Hämeen ELY-keskus). Hankkeen toiminta-aika oli 1/2022 – 12/2024
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -valtakunnallinen koordinaatiohanke (VILLE)
Koordinaatiohanke tuki ilmastonmuutokseen varautumiseen liittyvien alueellisten hankkeiden työtä sekä lisäsi yhteistyötä ja verkottaa toimijoita. Se välitti tutkimustietoa ja tietoa hallinnon linjauksista hanketoimijoiden käyttöön sekä tuotti monikanavaista viestintää hanketoimijoiden, viljelijöiden, neuvojien ja opiskelijoiden tueksi ilmastonmuutokseen varautumiseksi.
Hanke tuotti tapahtumia ja materiaaleja, joiden avulla maatilat saavat tukea ilmastonmuutokseen varautumiseen ja voivat lisätä elinvoimaisuuttaan ja kilpailukykyään sekä varautua ennakoivasti ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Hanke teki vuorovaikutteista ja keskustelemaan pyrkivää viestintää niin tapahtumissa, verkkotapahtumissa kuin verkkoviestinnän keinoin. Koordinaatiohanke tuki sekä maatalouden ilmastoratkaisujen kehittämistä, että myös laajemmin maaseutua elinympäristönä, sen elinvoimaisuutta ja elinkeinoelämän kestävyyttä.
Hankkeen toimintamuotoja olivat
- Ilmastonmuutokseen varautumiseen liittyvien hankkeiden verkottaminen ja teemoittaiset hanketreffit
- Ilmastonmuutokseen varautumiseen liittyvien hankkeiden tukeminen
- Alueellisten tapahtumien järjestäminen maatiloille, neuvojille ja opiskelijoille tueksi ilmastonmuutokseen varautumiseen
- Monikanavainen viestintä hanketoimijoiden, viljelijöiden, neuvojien ja opiskelijoiden tueksi ilmastonmuutokseen varautumiseksi
Koordinaatiohanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (Hämeen ELY-keskus). Hankkeen toiminta-aika oli 9/2018 – 8/2021.
**************************
Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hanke (2015-2018) oli valtakunnallinen tiedonvälityshanke, jonka tavoitteena oli edistää maaseudun tarpeista lähtevää ilmastotyötä, sekä ilmastonmuutoksen hillintää että ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumista. Hanke tiedotti käytännönläheisesti ja monipuolisesti ilmastotoimista, jotka auttavat maatiloja varautumaan ilmastonmuutokseen ja edistävät sopeutumiskyvyn tietotaitoa suomalaisilla maatiloilla.
Hankkeen toimintamuotoja olivat
- maatalouden ilmastoratkaisuja käsittelevät työpajat ja webinaarit
- ilmastoviisaita ratkaisuja edistävien pilottimaatilojen verkosto kertomassa kokeiluista ja kokemuksista
- valtakunnallinen viestintä verkossa, somessa, ammattilehdissä, tapahtumissa sekä alkutapahtumassa ja loppuseminaarissa.
Hanke sai rahoituksen vuosille 2016-2018 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020 (rahoittajana Hämeen ELY-keskus).
**************************
Ilmastonmuutos ja maaseutu (ILMASE) -hankkeessa (2011-2014) välitettiin ilmastonmuutostietoa valtakunnallisen toimijaverkoston muodostamisen avulla, alueellisissa työpajoissa ja verkkoviestinnällä.
Hankkeen tuotokset:
- Ilmastotietotarpeiden selvitys
- 12 työpajaa ja niiden diaesitykset nettisivuilla
- Loppuseminaari
- 6 tietokorttia
- Nettisivusto ilmase.fi
- Osallistuminen maatalousnäyttelyihin (3 kertaa)
- Ammattilehtiartikkeleita
- Muita julkaisuja: hanke-esite, esitelmiä, postereita, abstrakteja
- Yhteistyö/toimijaverkoston sähköpostilista
- Näkyvyyttä teemalle.
Valtakunnallista tiedonvälityshanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (Hämeen ELY-keskus).