Kategoriat
Ajankohtaista

Väitöskirjatutkimus: Maitohorsma rehun joukossa voi vähentää nautakarjan metaanipäästöjä

 

Metaani on voimakas kasvihuonekaasu.  Kolmasosa ilmakehään ihmiskunnan toimesta päätyvistä metaanipäästöistä on peräisin nautakarjataloudesta. Nicolas Baertin väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin ellagitanniineiden vaikutusta naudan pötsin kaasuntuotantoa matkivaan järjestelmään. Tutkimuksessa havaittiin, että naudan pötsin kaltaisiin olosuhteisiin laitetut ellagitanniinit, jotka oli eristetty maitohorsmasta (Epilobium angustifolium), vähensivät merkittävästi metaanintuotantoa.

Maitohorsma. Kuva: Erkki Oksanen
Maitohorsma. Kuva: Erkki Oksanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanniinipitoinen ravinto voi olla hyödyllistä märehtijöiden hyvinvoinnille ja samalla vähentää märehtijöiden röyhtäilemiä metaanipäästöjä. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että tanniinipitoinen rehu voi parantaa maidon ja lihan laatua lampaalla ja lehmällä. 2000-luvun alkupuolella huomattiin myös, että runsaasti tanniineja sisältävä rehu vähensi metaanipäästöjä lampailla, vuohilla ja lehmillä.

Aiemmissakin tutkimuksissa on havaittu, että märehtijöiden metaanipäästöt ovat vähentyneet lisättäessä tanniinia rehuun. Väitöstutkimus selvitti, että juuri ellagitanniinit ovat yksi merkittävä tanniiniryhmä, joka vaikuttaa metaanipäästön määrään. Erityisesti ellagitanniinien molekyylikoolla on vaikutusta; mitä suurempia tanniinit olivat sen vähemmän tuli metaanipäästöjä. Väitöskirja osoitti, että märehtijöille rehun joukossa syötettävä maitohorsma vähentää eläinten aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.

Lisätietoja Turun yliopiston tiedotteesta 14.8.2017 Rentun ruusu rehun seassa vähentää märehtijöiden kaasupäästöjä ja Nicolas Baertin väitöskirjasta

Teksti: Minna Kosonen, Luonnonvarakeskus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *