Kategoriat
Ajankohtaista

IPCC:n uusin raportti: Ilmastonmuutos aiheuttaa riskejä luonnon ja ihmisten hyvinvoinnille – meillä on myös keinoja pienentää ongelmia, kunhan teemme viisaita ja ennakoivia sopeutumistoimia

 

Ilmastonmuutoksen havaitut vaikutukset. Kuva: SYKE,  ympäristöministeriö ja Ilmasto-opas.fi
Ilmastonmuutoksen havaitut vaikutukset. Kuva: SYKE, ympäristöministeriö ja Ilmasto-opas.fi

Ilmastopaneeli IPCC:n Viidennen arviointiraportin (AR5) toinen osaraportti julkaistiin ma 31.3.2014. Toinen osaraportti paneutuu ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, sopeutumiseen ja haavoittuvuuteen.

”Yrityksistä huolimatta kasvihuonekaasujen päästöt kasvavat maailmanlaajuisesti ja ilmasto tulee muuttumaan. Meidän tulee vahvistaa suomalaisen yhteiskunnan kykyä hallita ilmastonmuutokseen liittyvät riskit ja sopeutua ilmastonmuutokseen”, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä korosti julkaisutilaisuudessa.

Hän painotti myös, että tekemättä jättäminen se vasta kalliiksi tuleekin – paljon kalliimmaksi kuin ennakoivien sopeutumistoimien ja päästövähennystoimien tekeminen. Erityisesti pitkäkestoisiin ja -vaikutteisiin investointeihin ja yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamiseen kannattaa panostaa aikaisessa vaiheessa.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Kaija Hakala kysyi alustuksessaan, että riittääkö maapallon ihmisille ruokaa ilmaston muuttuessa. Viljelyolosuhteet muuttuvat ja jatkossa tulee olemaan lämpimämpää, märempää ja rankempaa. Sateista yhä suurempi osa tulee rankkasateina ja kuivuus voi kiusata viljelyksiä. Ennakoivilla sopeutumistoimilla voidaan vaikuttaa ja toimia fiksusti olosuhteiden muuttuessa, mutta keinoja ei ole rajattomasti.

Pieni lämpötilan nousu ja siihen sopeutuminen lisää satoja monella alueella, myös Suomessa.Yli neljän asteen ei kuitenkaan saisi lämmetä Suomessakaan, sillä sen jälkeen sadot menetetään. Koska pohjoisilla alueilla lämpeneminen on suunnilleen 1,5-2 -kertaa niin nopeaa kuin maapallolla keskimäärin, tarkoittaa tämä, että globaali keskilämpötilan nousu pitää pysäyttää kahden asteen nousuun. Hillintätoimia tarvitaan siis paljon ja nopeasti, jotta lämpeneminen jää näihin lukuihin.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ei vielä yksin edes riitä siihen, että kaikille ihmisille olisi ruokaa. Lisäksi jää vielä paljon tehtävää: tasajakoa, oikeutta ja oikeudenmukaisuutta, koulutusta ja terveyttä pitäisi edistää, jotta ruokahuoltokin maapallolla paranisi.

Suomen ympäristökeskuksen tiedote 31.3.2014: IPCC:n uusin raportti: Ilmastonmuutos aiheuttaa riskejä luonnon ja ihmisten hyvinvoinnille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *