Kategoriat
Ajankohtaista

Hake lämmittää yhä useampaa kasvihuonetta

kuva: Jos Helmich/Luonnonvarakeskuksen arkisto
kuva: Jos Helmich/Luonnonvara-keskuksen arkisto

Kasvihuoneyritysten energiankulutus väheni vuonna 2014. Samalla kasvihuonevihannesten tuotanto kasvoi. Kotimaisen ja uusiutuvan energian merkitys lisääntyi, ja lähes kolmannes lämmöstä tuotettiin hakkeella.

Kasvihuoneyritykset kuluttivat energiaa viime vuonna 1 587 gigawattituntia (GWh). Kulutus väheni edelliseen tilastointivuoteen 2011 verrattuna 128 GWh:lla eli seitsemällä prosentilla. Sähkön kulutus sen sijaan kasvoi 547 gigawattituntiin (+14 prosenttia).

Kasvihuonetuotannossa on lämmityksessä tapahtunut voimakas siirtymä pois öljyn käytöstä. Eniten väheni raskaan polttoöljyn käyttö. Sitä korvaamaan tulivat kiinteät turve-, puu- ja peltopohjaiset polttoaineet. Energialajeittain tarkasteltuna eniten kasvoi hakkeen käyttö. Lähes kolmannes lämmöstä tuotettiinkin hakkeella.

Kasvihuoneyritysten energiankulutusta on pyritty vähentämään sekä talous- että ympäristösyistä. Siinä onkin onnistuttu, sillä vaikka energiankulutus on vähentynyt, on kasvihuonevihannesten tuotanto lisääntynyt.

Lue lisää Luonnonvarakeskuksen tiedotteesta: Kasvihuoneiden energiankulutus väheni – lämpöenergiasta uusiutuvaa 40 prosenttia.

Yksi vastaus aiheeseen “Hake lämmittää yhä useampaa kasvihuonetta”

Kiitos tästä kirjoituksesta. Mielenkiintoista lukea, että myös kasvihuoneiden energiamuotona ei enää öljyä niin paljon käytetä. Hakelämmitys on tainnut lisätä suosiota monellakin alalla lämmön tuottamisessa. Täällä Turussa en tiedä, missä kasvihuoneyrityksiä on mutta ainakin muutaman muun alan yrityksen tiedän, missä haketta käytetään lämmön tuottamisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *