Kategoriat
Ajankohtaista

Miten kohti ilmastoviisasta ja muutosjoustavaa maataloutta ja ruokajärjestelmää – webinaari 30.1.2025

Miten päästäisiin kohti kestävää maataloutta, maaseutua ja ruokajärjestelmää? Kuinka rakennetaan ilmastoviisasta ja muutosjoustavaa maaseutua? Mistä voimavaroja ja muutoskestävyyttä maidontuotantoon? Millaisia ovat nykyisen ruokajärjestelmän ydinhaavoittuvuudet, ja millaisia toimia tarvitaan, jotta ne voitaisiin poistaa?

Webinaarissa päästään kuulemaan kokemuksia ja oppeja näihin teemoihin syventyneistä MURU-, RD4- ja RUOKAVARMA-hankkeista. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!

Aika: 30.1.2025 klo 9.00-11.00

Paikka: etäyhteydellä teamsilla, Liity kokoukseen tästä

Ohjelma

9.00 Tervetuloa, Riitta Savikko, Luonnonvarakeskus, kalvot (pdf)
9.05 Ilmastoviisas ja muutosjoustava maatalous pellolta kuluttajalle – MURU-hankkeen antia, Karoliina Rimhanen ja Sari Himanen, Luonnonvarakeskus, kalvot (pdf) ja mentitulokset (pdf)
9.40 Mistä voimavaroja ja muutoskestävyyttä maidontuotantoon? – Olisiko eurooppalaisten maidontuottajien verkostosta
vinkkiä myös meille Suomeen? – R4D (Resilience for Dairy)-hankkeen antia, Kaisa Kuoppala, Luonnonvarakeskus, kalvot (pdf)
10.00 Viljelijät tulevaisuuksien ajattelijoina ja tekijöinä, Riikka Armanto, Turun yliopisto, kalvot (pdf)
10.10 Ruokajärjestelmän haavoittuvuuksien tunnistamisesta kohti kestävämpää ruokajärjestelmää – RUOKAVARMA-hankkeen antia, Irene Kuhmonen, Jyväskylän yliopisto, kalvot (pdf)
10.40 Keskustelua ja kysymyksiä
11.00 Tapahtuma päättyy

Tapahtuman tallenne

Webinaarin ja keskustelun linkkikooste

Alustuksia pitäneiden hankkeiden linkkejä:

Ilmastoviisas ja muutosjoustava ruokajärjestelmä pellolta kuluttajalle (MURU) – valtakunnallinen tiedonvälityshanke (2022-2024)

Resilience for Dairy (R4D) -hanke (2020-2024)

RUOKAVARMA-hanke (Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena) (2021-2023)

Linkkejä eri teemoista tapahtuman keskustelussa

Mitä tehdä, kun tuntuu, että tavallisiin läsnätapahtumiin ei tahdo tulla osallistujia?

Ideoita:

  • monen pienen tapahtuman sijaan isompia tapahtumia, kuten https://www.ollikkalamessut.fi/
  • malleja muualta Euroopasta ilmastoviisaan maatalouden tiimoilta Evecsa-hankkeen kautta: https://climatesmart4agri.eu/
  • keksiä uusia innovatiivisia ja hauskoja tapoja havainnollistaa asioita, näin voi saada teemaa esiin mediassakin. Esim. kalsaritestihaaste, siinä maatiloilla haudattiin naisten alushousuja peltoon maan kasvukunnon havainnollistamiseksi (mikrobit popsivat myös puuvillaa). Olipas mediassa mylläkkää sen jälkeen. Kalsaritesti – keino havainnoida maaperäelämää
  • tarinallistaminen, esim. Finscapes- hankkeessa kehitetään tarinoita ilmastonmuutoksen sopeutumiseen https://www.syke.fi/hankkeet/finscapes (loppuseminaari ja sessio 2)
  • viljelijä-tutkija yhteistyö eli se että viljelijät osallistuu tutkimuksen tekemiseen ja voi siten olla myös tiedon tuottaja pelkän tiedon vastaanottamisen sijaan (ks. esim. Kilpiän tila https://kilpiantila.fi/tila-toiminta/, Tyynelän tila https://tyynelantila.fi/ , Vierelän tila https://vierelaagro.com/)
  • muutosareena-menetelmä, jossa kerätään eri taustaryhmien ihmisiä keskustelemaan, luomaan yhteistä visioita ja suunnittelemaan ja tekemään käytännön toimia sitä kohti (toteutettu esim. Hämeenkyrössä) lisätietoja

Eroosio

Luonnon monimuotoisuus

Lasten ja nuorten ruokakasvatustyö

***

Lisätietoja:
Riitta Savikko, riitta.savikko@luke.fi, puh: 050 571 4548

Tapahtuman järjesti ARMAS-hanke (Huoltovarmuutta ja resilienssiä ruokajärjestelmään – valtakunnallinen maaseutuhanke).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *