Koronapandemia, ilmastonmuutoksen kiihtyminen, luontokato ja muut häiriöt lisäävät ruokajärjestelmien haavoittuvuutta. On tärkeää kehittää järjestelmien resilienssiä eli muutosjoustavuutta terveellisen, riittävän ja kohtuuhintaisen ruoan saatavuuden turvaamiseksi yllättävissäkin häiriötilanteissa.
Tutkimustiedon jalkauttaminen, toimijoiden yhteistyön tehostaminen ja uusien ratkaisujen kehittäminen ovat keinoja tukea toimijoiden valmiuksia yritystoiminnan kehittämiseksi. Ilmastoviisas ja muutosjoustava ruokajärjestelmä (MURU)-hanke välittää tietoa ruokajärjestelmän muutosjoustavuuteen vaikuttavista tekijöistä, tunnistaa ruokajärjestelmän vahvuuksia ja tuottaa ratkaisuja sen rakenteellisiin ja
alueellisiin ongelmakohtiin yhdessä toimijoiden kanssa.
Hanketta toteuttaa Luonnonvarakeskus ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa-hankkeesta tuttu ydinporukka. Hanke mahdollistaa maatalouden ilmastoaiheista viestimisen monikanavaisesti seuraavien kolmen vuoden aikana. Jatkamme tiedottamista ajankohtaisista ilmastoaiheista tämän ilmastouutiskirjeen välityksellä, tutulla sivustolla ja sosiaalisessa mediassa. Tavoitteena on osaamisen kehittämisen ja yhteistyöverkostojen luomisen kautta edistää maaseutuelinkeinojen menestymistä ja alueellista elinvoimaa myös tulevaisuudessa koko maassa.