Uutiskirje 2/2014

 

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen uutiskirje 18.6.2014

Tässä MTT:n valtakunnallisen tiedonvälityshankkeen ”Ilmastonmuutos ja maaseutu” ajankohtaisia kuulumisia ja uutiskirje 2/2014.

  1. Videoklippejä ilmastoviisaista ratkaisuista
  2. Kaikkien 12 työpajan ja loppuseminaarin kalvomateriaalit julkaistu
  3. Ilmastoaiheisia tietokortteja saatavilla netissä ja painettuina
  4. Muita ilmastoaiheisia julkaisuja
  5. Tule tapaamaan meitä Okraan

 *****

  1. Videoklippejä ilmastoviisaista ratkaisuista

Sivustolle ilmase.fi on koottu videoklippejä, jotka käsittelevät erilaisia ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulla.

Videot-sivulta löytyvät Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeen Hämeenlinnassa maaliskuussa järjestetyn loppuseminaarin puheenvuorojen videot.

Samalta sivulta löytyvät videoklipit Pieksämäellä tammikuussa pidetyn työpajan ”Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti?” alustuksista.

Kurkkaa videoita!

*****

  1. Kaikkien 12 työpajan ja loppuseminaarin kalvomateriaalit julkaistu

Ilmastonmuutos ja maaseutu – hankkeen loppuseminaari pidettiin ma 10.3. Hämeenlinnassa. Tilaisuuden kalvot ja videot löytyvät loppuseminaarin sivulta.

Kaikkien hankkeessa järjestettyjen 12 työpajan kalvomateriaalit ovat saatavilla ilmase.fi-sivuilla Työpajat-osiossa. Alustusten otsikkoja klikkaamalla pääset katsomaan kalvomateriaaleja. Pieksämäen työpajasta on kalvojen lisäksi saatavilla alustusten videot.

Työpajoihin eri puolilla Suomea on osallistunut yhteensä 270 ihmistä – kiitos teille kaikille! Nettisivuilta löytyvistä kalvomateriaaleista löydät tietoa muun muassa seuraavista teemoista:

*****

  1. Ilmastoaiheisia tietokortteja saatavilla netissä ja painettuina

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeessa on tuotettu kuusi ilmastoaiheista tietokorttia, alla linkit tietokorttien nettiversioihin. Painettuja tietokortteja voi tilata maksutta itselle ja esimerkiksi koulutustilaisuuksissa jaettavaksi (riitta.savikko@mtt.fi , puh: 050 571 4548). Toivomme tietokorttien päätyvän käyttöön ja jakoon.

1)    Maanviljelijän varautuminen ilmastonmuutokseen –tietokortti

               Kirjoittaja: Juuso Joona, isäntä, agronomi, Tyynelän tila, Joutseno Lue lisää.

2)    Kohti kestävämpää kotieläintuotantoa

               Kirjoittaja: Marjukka Lamminen (MMK, kotieläintiede) Lue lisää

3)    Maatilojen biokaasulla energiaa, päästövähennyksiä ja ravinnekiertoja

              Kirjoittajat: Sari Luostarinen ja Ville Pyykkönen tutkivat biokaasutuotantoa Maa-

             ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssa. Lue lisää.

4)    Maatilan aurinkosähkö

              Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto Lue lisää.

5)    Tuulivoimaa maatiloille

             Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto Lue lisää.

6)    Ruoan ilmastovaikutukset

              Kirjoittajat: Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen, Hanna Mäkinen,

               MTT – Kasvintuotannon tutkimus Lue lisää.

 

Tietopaketit-osioon hankkeen ilmase.fi-sivustolla on koottu kaikki hankkeen tuottamat tietokortit. Hankkeessa ollaan vielä tuottamassa seka- ja seosviljelyä esittelevä tietokortti ja maanviljelijän päästövähennystoimia kokoava tietokortti. Palautetta ja toiveita vastaavien ilmastonmuutoskytkentäisten tietokorttien teemoista otamme myös mielellämme vastaan!

*****

  1. Muita ilmastoaiheisia julkaisuja

Sivuston ilmase.fi etusivulle kerätään ilmastonmuutokseen ja maaseutuun liittyviä uutisia. Sivuston Tietopaketit-osiosta löytyy linkkejä myös muiden tahojen tuottamiin ilmastokysymyksiin liittyviin materiaaleihin. Linkkejä löytyy esimerkiksi TehoPlus-hankkeen materiaaleihin kuten Maatilan ympäristökäsikirjaan ja Viljely muuttuvassa ilmastossa – Miten peltoviljely sopeutetaan onnistuneesti –julkaisuun. Linkit löytyvät myös muun muassa JÄRKI-hankkeen tietoiskuihin ja Ravinnehuuhtoumien hallinta (RaHa)-hankkeen materiaaleihin. Linkkilistassa ovat mukana myös Maaseudun Tiedetreffit –hankkeen videot mm. palkokasvien mahdollisuuksista ja kerääjäkasvien käytöstä. Lue lisää.

*****

  1. Tule tapaamaan meitä Okraan

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hanke on mukana kesän suurimmassa maatalousnäyttelyssä, Okrassa. Okra järjestetään Oripäässä 2.-5.7.2014. Löydät meidät Luonnonvarat-yhteisosastolta. Pisteellämme kerromme ja keskustelemme ilmastoviisaista ratkaisuista maaseudulle.

Näyttelyosastolla on jaossa tietokortteja mm. viljelijän varautumisesta ilmastonmuutokseen, kestävästä kotieläintuotannosta ja uusiutuvan energian tuotantomahdollisuuksista. Voit myös tutustua uusiin viljelykasveihin. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta MTT:ltä on OKRA:ssa paikalla myös mm. lanta-, maidontuotanto- ja kasvinsuojeluasiantuntijoita. Lue lisää.

*****

Mukavaa kesää!

toivottelevat Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen ja Hanna Mäkinen MTT:n Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeesta

kuva: Karoliina Rimhanen/MTT:n arkisto
kuva: Karoliina Rimhanen/MTT:n arkisto

 

 

 

 

 

 

 

*****

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen työpajassa, loppuseminaarissa tai alkukyselyn yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin. Jos et jatkossa halua hankkeelta viestejä, niin ota yhteyttä riitta.savikko@mtt.fi

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hanke

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hanke (ILMASE) on valtakunnallinen tiedonvälityshanke, jonka tarkoitus on tuoda ilmastonmuutokseen varautuminen lähemmäs maaseutuyrittäjän arkea. Hanke kokoaa maaseutuyrittäjiä ja -neuvojia, maaseudun kehittäjiä, päätöksentekijöitä ja tutkijoita yhteen selvittämään ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen rajoitteita ja mahdollisuuksia. Ajantasaisin tutkimustieto ilmastonmuutoksesta pyritään saamaan käytännönläheiseksi ja palvelemaan maaseutuyrittäjien tämän hetken tietotarpeita. Hankkeen pääkohderyhmää ovat maaseutuyrittäjät (suurimpana ryhmänä maanviljelijät) ja neuvojat, mutta kaikki maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset ovat lämpimästi tervetulleita hankkeen työpajoihin. Hanke jatkuu syyskuun loppuun 2014. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (Hämeen ELY-keskus). Lue lisää www.ilmase.fi–sivuilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *