Uutiskirje 3/2013

 

 

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen uutiskirje 20.12.2013

 

  1. Tervetuloa työpajaan ”Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti?” ti 14.1.2014 Pieksämäelle ja Ilmastonmuutos ja maaseutu –seminaariin ma 10.3. Hämeenlinnaan!
  2. Syksyn työpajojen kalvomateriaalit saatavilla
  3. Uusi tietokortti ”Kohti kestävämpää kotieläintuotantoa” julkaistu verkossa ja painettuna
  4. Ilmastoaiheisia tietokortteja tilattavissa

*****

1.       Tervetuloa työpajaan ”Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti?” ti 14.1.2014 Pieksämäelle ja Ilmastonmuutos ja maaseutu –seminaariin ma 10.3. Hämeenlinnaan!

 

Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti?
Pieksämäellä tiistaina 14.1.2014 klo 9-16, Kanttilasalissa (Vilhulantie 5, 76850 Naarajärvi)

Aiheina mm: Ilmastonmuutos ja maataloutemme nykytila ja muutos, Ravinteiden, hiilen ja energian kierto ja maatilan tehokas toiminta, Typen kierto ja palkokasvit ilmastoystävällisinä ruoan, rehun, lannoituksen ja energian tuottajina, Maatilan energiatase ja sen laskentaesimerkki, Luomutuotteiden ilmastovaikutukset, Ilmastonmuutoksen etenemisen eri skenaariot ja satojen kehitys, MTK ja ilmastoviisas maatalous, Hiiltä peltoon ja pelto kasvukuntoon – Kuinka nopeasti pellon hiilimääriä voi lisätä? Kokemuksia omalta tilalta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä ProAgria Etelä-Savon RAE Ravinnehävikit euroiksi -hankkeen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle –hankkeen, MTK Etelä-Savon sekä MTT:n Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeen kanssa.  Ohjelma Pieksämäellä.

Työpaja on maksuton ja kaikille avoin. Kahvitarjoilujen mitoittamiseksi toivomme ennakkoilmoittautumista 8.1.2014 mennessä puh tai tekstari 050 571 4548 tai riitta.savikko@mtt.fi tai palautelomakkeen kautta.

Työpaja on tarkoitettu viljelijöiden, maaseutuyrittäjien, neuvojien, maaseudun kehittäjien ja muiden kiinnostuneiden tiedonsaantiin ja keskusteluun. Pajoissa jaetaan tietoa ja keskustellaan päästöjen vähentämisestä ja ilmastonmuutokseen varautumisesta käytännönläheisesti ja maaseudun hyötyjen näkökulmasta. Lisätietoja http://www.ilmase.fi.

Lämpimästi tervetuloa!

**

Ilmastonmuutos ja maaseutu -seminaari

Hämeenlinnassa maanantaina 10.3.2014 klo 11-16 Kirstulan Kartanossa (Pälkäneentie 166, 13600 Hämeenlinna)

Ilmastonmuutos- ja maaseutu –hankkeen loppuseminaariin ovat tulossa puhujiksi mm. maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen, MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola ja ilmastonäkökulmien edistämisestä uudella rahoituskaudella kertoo maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Marja-Liisa Tapio-Biström. Tarkempi kutsu ja ohjelma tulossa myöhemmin. Merkitse ajankohta jo kalenteriin!

*****

2. Syksyn työpajojen kalvomateriaalit saatavilla

 

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeen marraskuussa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa järjestämien työpajojen kalvomateriaalit ovat nyt saatavilla ilmase.fi –nettisivuilla:

Seosviljelyllä satoa ja viljelyvarmuutta nyt ja tulevaisuudessa

Huittisten tilaisuuden kalvot

Myrskyt ja muuttuva politiikka- miten varautua tulevaisuuden riskeihin maatilalla?

Kiuruveden tilaisuuden kalvot

Kohti energiaomavaraista maatilaa – edullisia ratkaisuja uusiutuvista energianlähteistä

Nurmeksen tilaisuuden kalvot

Kaikkien aiempien työpajojen kalvomateriaalit ovat saatavilla ilmase.fi-sivuilla työpajat-osiossa.

*****

3. Uusi tietokortti ”Kohti kestävämpää kotieläintuotantoa” julkaistu verkossa ja painettuna

 

Kohti kestävämpää kotieläintuotantoa

Kirjoittaja: Marjukka Lamminen (MMK, kotieläintiede)

Ympäristöystävällisempi maatalous ei ole rakettitiedettä. Se on useita pieniä, arkisia ratkaisuja, joista yhdessä muodostuu merkittäviä päästövähennyksiä. Kotieläintuotannon kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen johtoajatuksena on tuotannon ympäristötehokkuuden lisääminen: tuotantopanokset käytetään tehokkaammin hyväksi ympäristön ja eläinten hyvinvointia ja terveyttä vaarantamatta. Oleellista on vähentää hävikkiä ja parantaa ravinteiden kierrätystä kaikilla tuotannon osa-alueilla. Näin käytetyt tuotantopanokset eivät karkaa taivaan tuuliin, vaan päätyvät sinne, minne niiden todella tulee päätyä: tuotteisiin. Samalla myös tuottajan kukkaro kiittää. Samat konstit tepsivät useampaan ongelmaan, sillä kasvihuonekaasupäästöjä vähennettäessä myös vesistökuormituksen riski vähenee. Lue lisää

4.    Ilmastoaiheisia tietokortteja tilattavissa

 

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeessa on tuotettu viisi ilmastoaiheista tietokorttia, alla linkit  tietokorttien nettiversioihin. Painettuja tietokortteja voi tilata maksutta itselle ja esimerkiksi koulutustilaisuuksissa jaettavaksi (riitta.savikko@mtt.fi , puh: 050 571 4548). Toivomme tietokorttien päätyvän käyttöön ja jakoon. Palautetta ja toiveita vastaavien ilmastonmuutoskytkentäisten tietokorttien teemoista otamme myös mielellämme vastaan!

1)    Maanviljelijän varautuminen ilmastonmuutokseen –tietokortti

Kirjoittaja: Juuso Joona, isäntä, agronomi, Tyynelän tila, Joutseno Lue lisää.

2)    Maatilojen biokaasulla energiaa, päästövähennyksiä ja ravinnekiertoja

Kirjoittajat Sari Luostarinen & Ville Pyykkönen, tutkivat biokaasutuotantoa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssa.  Lue lisää.

3)    Maatilan aurinkosähkö

Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto Lue lisää.

4)    Kohti kestävämpää kotieläintuotantoa

Kirjoittaja: Marjukka Lamminen (MMK, kotieläintiede) Lue lisää

5)    Ruoan ilmastovaikutukset

Kirjoittajat: Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen, Hanna Mäkinen, MTT –  Kasvintuotannon tutkimus Lue lisää.

 

Tietopaketit-sivulle hankkeen ilmase.fi-sivustolla on koottu kaikki hankkeen tuottamat tietokortit. Tietopaketit –sivulta löytyy myös linkkejä muiden tahojen tuottamiin ilmastokysymyksiin liittyviin materiaaleihin, esimerkiksi Maatilan ympäristötestiin ja ympäristökäsikirjaan ja webinaariin Malliesimerkkejä ja kokemuksia energiaohjelman tuomista säästöistä. Lue lisää.

*****

Mukavaa joulun aikaa!

toivottelevat Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen ja Hanna Mäkinen MTT:n Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeesta

*****

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen työpajassa tai alkukyselyn yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin. Jos et jatkossa halua hankkeelta viestejä, niin ota yhteyttä riitta.savikko@mtt.fi

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hanke

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hanke (ILMASE) on valtakunnallinen tiedonvälityshanke, jonka tarkoitus on tuoda ilmastonmuutokseen varautuminen lähemmäs maaseutuyrittäjän arkea. Hanke kokoaa maaseutuyrittäjiä ja -neuvojia, maaseudun kehittäjiä, päätöksentekijöitä ja tutkijoita yhteen selvittämään ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen rajoitteita ja mahdollisuuksia. Ajantasaisin tutkimustieto ilmastonmuutoksesta pyritään saamaan käytännönläheiseksi ja palvelemaan maaseutuyrittäjien tämän hetken tietotarpeita. Hankkeen pääkohderyhmää ovat maaseutuyrittäjät (suurimpana ryhmänä maanviljelijät) ja neuvojat, mutta kaikki maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset ovat lämpimästi tervetulleita hankkeen työpajoihin. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (Hämeen ELY-keskus). Lue lisää www.ilmase.fi –sivuilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *