Uutiskirje 1/2013

 

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen uutiskirje 12.3.2013

Hei

tässä MTT:n valtakunnallisen tiedonvälityshankkeen ”Ilmastonmuutos ja maaseutu” ajankohtaisia kuulumisia.

1.       Tervetuloa työpajoihin ke 20.3. Nivalaan, to 21.3. Ylistaroon ja ke 27.3. Kotkaan!

2.       Ilmastonmuutos ja maaseutu –nettisivuilla www.ilmase.fi –uusia aineistoja

 

*****

1. Tervetuloa työpajoihin ke 20.3. Nivalaan, to 21.3. Ylistaroon ja ke 27.3. Kotkaan!

 

Ratkaisuja rehuntuotannon kannattavuuteen ja kestävyyteen muuttuvassa ilmastossa

Nivalassa, NITEK-salissa (Pajatie 5)

ke 20.3.2013 klo 9.30-16

Aiheina mm. Kestävä maidontuotanto, Kotimaiset valkuaiskasvit lypsylehmien rehuna, Palkokasvien viljely ja viljelyteknologia, Maidontuotannon kannattavuus, Maitotilojen energiasuunnitelma ja Ajankohtaista järjestörintamalta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Nivalan kaupungin Tulevaisuustyöpaja 2020-hankkeen kanssa. Tarkempi ohjelma.

 

Lannan ravinteet käyttöön – hyötyjä tilan taloudelle ja ympäristönsuojelulle

Ylistarossa, Ylistaro-talossa (Kaukolanraitti 5)

to  21.3.2013 klo 9.30-16

Aiheina mm. Tehokas lantalogistiikka, Lannan typpi tehokkaasti käyttöön, Teknisiä ratkaisuja lannan ravinteiden erotteluun, Biokaasun kannattavuuslaskuri, Kokemuksia orgaanisten lannoitteiden käytöstä ja Tuottajan näkemys nykytilanteesta, haasteista ja tulevaisuudesta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä SEEK-maaseutupalveluiden ja MTK-Ylistaron kanssa. Tarkempi ohjelma.

 

Millä eväillä tuleviin satokausiin – Ravinteet talteen ja taudit kuriin

Kotkassa, Merikeskus Vellamossa (Tornatorintie 99)

ke  27.3.2013 klo 9.30-16

Tilaisuuden avaa kansanedustaja Kimmo Tiilikainen. Aiheina mm. Maan rakenne ja muokkaus: vinkkejä selviämiseen roudattomuuden ja märkyyden kanssa, Ravinnehuuhtoumat ja niiden ehkäiseminen, Viljakasvien kasvitaudit ja niiden torjuminen, Maanviljelijän käytännön toimet ilmastonmuutokseen varautumiseksi – kokemuksia Tyynelän tilalta, Kaakkois-Suomen tilaseuranta mädätysjäännöksen käytöstä pelloilla. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä ProAgria Etelä-Suomen Peltonen-hankkeen ja Ravi-hankkeen kanssa. Tarkempi ohjelma.

Työpajat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Tilaisuudet on tarkoitettu viljelijöiden, maatilojen, neuvojien ja maaseudun kehittäjien tiedonsaantiin ja keskusteluun.

Kahvitarjoilujen mitoittamiseksi toivomme ennakkoilmoittautumista 17.3. mennessä puh tai tekstari 050 571 4548 tai riitta.savikko@mtt.fi tai palautelomakkeen kautta.

Lämpimästi tervetuloa!

 

*****

 2.   Ilmastonmuutos ja maaseutu –nettisivuilla www.ilmase.fi –uusia aineistoja

 

Maan kasvukuntoa parantamalla mukaan ilmastotalkoisiin

Kasvattamalla maaperän hiilinieluja on mahdollista hidastaa ilmastonmuutosta. Maatalousmaan hiilensidonnan lisäämisen arvioidaankin olevan yksi tärkeimmistä tavoista, jolla maatalous voi ilmastotalkoisiin osallistua. Lisäksi maan eloperäisen aineen kasvu parantaa kasvukuntoa, jolla edistetään maan tuottavuutta ja sopeutumista ilmastonmuutokseen. Lue lisää.

Satovarmuutta muuttuviin ilmasto-oloihin

Syksyn ensimmäinen työpaja pidettiin Kaarinassa 1.11.2012. Työpajan asiantuntija-alustuksissa esiteltiin mahdollisia Suomea tulevaisuudessa koettelevia sääriskejä, kestävää ravinnehuoltoa ja uusia kasvintuhoojia sekä keskusteltiin maaseutuyritysten varautumiskeinoista. Lue lisää.

Maa- ja metsätalousyrittäjät tavoitetulvassa – tulevaisuuden muutokset ja mahdollisuudet

Ilmase-hankkeen syksyn 2012 toinen työpaja järjestettiin Jyväskylässä Ränssin Kievarissa 6. marraskuuta. Työpajassa esiteltiin ja pohdittiin maa- ja metsätalouden tulevaisuuden näkymiä. Ilmastonmuutoksen suorien vaikutusten ohella tuotannollinen, ympäristöllinen, taloudellinen ja rakennepoliittinen tavoiteaallokko aiheuttavat maaseudulle muutoksia, joihin olisi sopeuduttava. Vaikka riskit lisääntyvät, muutokset saattavat avata mahdollisuuksia Suomen maaseudulle. Ennakointia tulevaan tarvitaan. Lue lisää.

Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa Lapin maaseutuelinkeinoihin?

Rovaniemen työpajassa 8. marraskuuta 2012 pohdittiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia Lapin maaseutuelinkeinoihin. Pohjoisen maaseutuyrityksillä on pitkä monialaisuuden perinne, jonka vuoksi myös työpajapäivän keskustelut kytkeytyivät maaseutuyritysten monipuoliseen kehittämiseen sekä omia vahvuuksia, puhdasta luontoa ja kestävää matkailua suosiviin tulomahdollisuuksiin. Ilmastonmuutos voi johtaa positiivisiin muutoksiin, jos markkinointiosaamista, rohkeutta ja koulutusta löytyy, mikä houkuttelisi nuoria yrittäjiä panostamaan Lappiin. Lue lisää.

*****

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen työpajassa tai alkukyselyn yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin. Jos et jatkossa halua hankkeelta viestejä, niin ota yhteyttä riitta.savikko@mtt.fi

*****

Mukavia kevättalven päiviä!

toivottelevat Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen ja Hanna Mäkinen MTT:n Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeesta

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *