
Miten sopeudumme ilmastoriskeihin?
Kokemuksia ja keskustelua maa- ja metsätaloudesta Varsinais-Suomessa
Aika: tiistai 7.10.2025 klo 9.00–15.00
Paikka: Salo IoT Campus, kokoustila Alfa (Joensuunkatu 7, Salo)
Kieli: suomi
Kohderyhmä: viljelijät, metsänomistajat, neuvojat, viranomaiset, kehittäjät, vakuutusyhtiöt ja muut maaseudun toimijat
Miksi osallistua?
✔ Saat ajankohtaista tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja keinoista ilmastoriskien vähentämiseksi
✔ Voit tuoda esiin alueellisia haasteita ja ratkaisuja
✔ Tapaat muita toimijoita ja pääset jakamaan kokemuksia
Tapahtuman sisältö
Ilmastonmuutos vaikuttaa maa- ja metsätalouteen jo nyt, ja sen vaikutukset tulevat voimistumaan tulevina vuosikymmeninä. Miten viljelijät ja metsänomistajat voivat varautua muutoksiin, hyödyntää uusia mahdollisuuksia ja vahvistaa sopeutumiskykyä? Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia!
Varsinais-Suomen alueellisessa työpajassa pureudutaan maa- ja metsätalouden ilmastoriskeihin sekä sopeutumiseen käytännön tasolla. Tapahtuma tarjoaa ajankohtaista tutkimustietoa, esimerkkejä paikallisista toimista ja tilaisuuden yhteiseen keskusteluun eri alojen toimijoiden kesken.
Tapahtuma on osa Precilience-hanketta, jossa kehitetään ratkaisuja ilmastokestävyyden parantamiseksi yhdessä maa- ja metsätalouden toimijoiden kanssa.
Ohjelma:
9.00 Aamukahvit
9.30 Avaus – Karoliina Rimhanen, Luke
9.40 Ilmastoriskit maa- ja metsätaloudessa – Taru Palosuo, Luke, kalvot (pdf)
10.10 Vesistä ja ravinteista ratkaisuihin – ilmastoriskit ja sopeutuminen Varsinais-Suomessa – Airi Kulmala, MTK, kalvot (pdf)
10.25 Kahvitauko
10.40 Keskustelua pienryhmissä
12.20 Lounas Ravintola Factoryssa tarjotaan osallistujille
13.20 Viljelijän ja neuvojan arjessa – konkreettisia ratkaisuja alueen tarpeisiin – Olli-Pekka Ruponen, kalvot (pdf)
13.35 Päivän yhteenveto
13.45 Precilience-hankkeen demonstraatioiden esittely (mm. maanparannusaineet, vedenhallinta, metsien uudet haasteet, kirjanpainajat, uusien tuhojen tunnistaminen ja uudistaminen)
15.00 Tapahtuma päättyy
Tapahtuma järjestettiin vain läsnätapahtumana.
Lisätietoja: Karoliina Rimhanen, Luke, karoliina.rimhanen@luke.fi, puh. 040 747 1255
Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Precilience– ja Huoltovarmuutta ja resilienssiä ruokajärjestelmään (ARMAS) -hankkeet.

