Framtidsutsikter för grönsaksproduktion fram till 2035 – webbinarium 26.3.2025

Tid: 26.3.2025, klo 13:00 – 15:30 

Plats: på distans via teams

Hur ser den önskade framtiden för grönsaksproduktionen ut? Vilka är de viktigaste målen som kommer att forma produktion, marknader och konsumtion fram till 2035? Vi dykade ner i dessa frågor i en workshop som samlade branschaktörer för att diskutera de framtida vägarna för grönsaksproduktion. Programmet innehållade expertpresentationer om ämnen som hantering av skördevariationer, förbättring av markförhållanden och marknadsutveckling. Tillsammans diskuterades konkreta mål och åtgärder för att främja den önskade utvecklingen av grönsaksproduktionen.

Textade inbandning 

Program

13:00 Inledning, Nina Sevelius, SLF
13:05 Vad lärde vi oss om grönsaksproduktionen och dess lönsamhet i
          Hortihub-projektet, Nina Sevelius, SLF, bildmaterial
13:20 Hur få unga intresserade av grönsaksodling, Pia Smeds, Luke, bildmaterial
13:40 Aktuellt inom grönsaksodling, Juho Ahlberg, Berner
14:00 Grupparbete; Stigen mot den önskade framtiden inom grönsaksproduktionen (friland)
15:15 Samandrag och nästa steg
15:30 Avslutning

Grupparbete:

Evenemanget arrangerades i samarbete med Mångfunktionella odlingsmetoder på grönsaksgårdar (HYÖTY), Med ekonomiskt kunnande mot en konkurrenskraftig frilandsodling (HortiHubi), Food education for the future samt Försörjningstrygghet och resiliens i livsmedelssystemet (ARMAS)-projekten.

Mer information:

Nina Sevelius, Utvecklingschef för trädgårdsproduktion Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF), tel. 043 824 8705, nina.sevelius@slf.fi

Terhi Suojala-Ahlfors, Specialforskare, Naturresursinstitutet (Luke), tel. 0295326557, terhi.suojala-ahlfors@luke.fi

Tack för evenemanget!