Miten havainnoidaan peltomaan tiiviyttä?
Videolla Jukka Rajala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista ja Juha-Antti Kotimäki ProAgria Etelä-Savosta havainnollistavat maan tiiviyden havainnointia. Video on kuvattu Luonnonvarakeskuksen Mikkelin toimipaikan tutkimuspelloilla Karilassa Peltohavaintopäivässä 17.8.2016.
Kasvintuhoojat, pölyttäjät ja maaperäeliöt – mihin haittoihin ja hyötyihin varautua maataloudessa lähitulevaisuudessa?
Ilmasto muuttuu Varsinais-Suomessa – taitava viljelijä sopeutuu, Erikoistutkija Kaija Hakala, Luonnonvarakeskus. Kasvintuhoojat, pölyttäjät ja maaperäeliöt – mihin haittoihin ja hyötyihin varautua maataloudessa lähitulevaisuudessa? -työpaja Liedossa 19.4.2017.
Kasvitaudit muuttuvassa ilmastossa – mitä odotettavissa?, Erikoistutkija Marja Jalli, Luonnonvarakeskus. Kasvintuhoojat, pölyttäjät ja maaperäeliöt – mihin haittoihin ja hyötyihin varautua maataloudessa lähitulevaisuudessa? -työpaja Liedossa 19.4.2017.
Hyönteispölytyksen tila Suomessa, Professori Heikki Hokkanen, Helsingin yliopisto (artikkeli kasvien satotrendeistä ja niiden yhteyksistä pölyttäjätilanteeseen Suomessa). Kasvintuhoojat, pölyttäjät ja maaperäeliöt – mihin haittoihin ja hyötyihin varautua maataloudessa lähitulevaisuudessa? -työpaja Liedossa 19.4.2017.
Maaperäeliöt viljelijän tukena – millaista elämää mullassa on?, Lehtori Jari Haimi, Jyväskylän yliopisto. Kasvintuhoojat, pölyttäjät ja maaperäeliöt – mihin haittoihin ja hyötyihin varautua maataloudessa lähitulevaisuudessa? -työpaja Liedossa 19.4.2017.
Kommenttipuheenvuoro: Viljelijä ekosysteemipalveluiden mahdollistajana, Aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu, MTK-Varsinais-Suomi. Kasvintuhoojat, pölyttäjät ja maaperäeliöt – mihin haittoihin ja hyötyihin varautua maataloudessa lähitulevaisuudessa? -työpaja Liedossa 19.4.2017.
Luomu ja pellon ulkopuolisten alueiden hoito avuksi pellon monimuotoisuuden ylläpidossa, Luomu- ja kasvinviljelyn asiantuntija Heikki Ajosenpää, ProAgria Länsi-Suomi. Kasvintuhoojat, pölyttäjät ja maaperäeliöt – mihin haittoihin ja hyötyihin varautua maataloudessa lähitulevaisuudessa? -työpaja Liedossa 19.4.2017.
Ilmastoviisaita ratkaisuja maatalouteen -työpaja 30.11.2016 Joensuussa
Ilmastonmuutos ja maaseutu – ja miten etsiä ilmastoviisaita ratkaisuja, Tutkija Riitta Savikko, Luonnonvarakeskus. Ilmastoviisaita ratkaisuja maatalouteen -työpaja 30.11.2016 Joensuussa.
Nurmet ja ilmastonmuutos – rehuntuotannon ratkaisuja, Tutkija Panu Korhonen, Luonnonvarakeskus. Ilmastoviisaita ratkaisuja maatalouteen -työpaja 30.11.2016 Joensuussa.
Maatalouspolitiikka ja ilmastonmuutos – miten maataloustuet tukevat ilmastoviisaita ratkaisuja, Tutkija Kauko Koikkalainen, Luonnonvarakeskus. Ilmastoviisaita ratkaisuja maatalouteen -työpaja 30.11.2016 Joensuussa.
Energia ja ilmastonmuutos – maatilojen uusiutuvan energian ratkaisuja, Bioenergian asiantuntija Marja Pulkkinen, ProAgria Pohjois-Karjala. Ilmastoviisaita ratkaisuja maatalouteen -työpaja 30.11.2016 Joensuussa.
Ratkaisuna energia- ja ravinneomavaraisempi tuotantomalli ja yhteistyö – Hyvinkään esimerkki: Palopuron agroekologinen symbioosi, Hankekoordinaattori Kari Koppelmäki, Palopuron agroekologinen symbioosi –hanke, Helsingin yliopisto. Ilmastoviisaita ratkaisuja maatalouteen -työpaja 30.11.2016 Joensuussa.
Metsien uudet tuotteet – uusia ratkaisuja tulonlähteisiin, Vanhempi tutkija Henri Vanhanen, Luonnonvarakeskus. Ilmastoviisaita ratkaisuja maatalouteen -työpaja 30.11.2016 Joensuussa.
Ilmastotori-hanke tarjoaa eväitä vähähiilisyyteen Joensuun seudulla, Hankesuunnittelija Tiina Vikman, Joensuun kaupunki. Ilmastoviisaita ratkaisuja maatalouteen -työpaja 30.11.2016 Joensuussa.
Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –aloituspaja 15.4.2016 Tampereella
Mitä Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hanke tarjoaa. Tutkija Riitta Savikko, Luonnonvarakeskus.Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –aloituspaja 15.4.2016 Tampereella.
Mitä Pariisin ilmastosopimus tarkoittaa viljelijöiden kannalta? Neuvotteleva virkamies Hanna Mattila, MMM. Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –aloituspaja 15.4.2016 Tampereella.
Metsien hyödyntäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä. Erikoistutkija Raisa Mäkipää, Luonnonvarakeskus. Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –aloituspaja 15.4.2016 Tampereella.
Miten ilmastokysymykset näkyvät neuvojan työssä tällä hetkellä? Palvelupäällikkö Sari Hiltunen, ProAgria Etelä-Suomi. Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –aloituspaja 15.4.2016 Tampereella.
Maanviljelijän keinot hillitä ilmastonmuutosta – esimerkkinä Kilpiän tila. Tutkija, viljelijä, kokeilija Tuomas Mattila. Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –aloituspaja 15.4.2016 Tampereella.
Maatalouden muutos ja ilmastonmuutos – miten kohti kestävää ruokajärjestelmää? Professori Sirpa Kurppa, Luonnonvarakeskus. Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –aloituspaja 15.4.2016 Tampereella.
Maatilan talous ja ilmastoviisaat ratkaisut – löytyykö keinoja parantaa tilan taloudellista tulosta? Professori Heikki Lehtonen, Luonnonvarakeskus. Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –aloituspaja 15.4.2016 Tampereella.
Energiatehokkuudesta kilpailukykyä maatiloille. Maarit Kari, ProAgria Keskusten Liitto. Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –aloituspaja 15.4.2016 Tampereella.
Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen loppuseminaari 10.3.2014 Hämeenlinnassa
Ilmastonmuutos ja maaseutu -avauspuheenvuoro, Jari Koskinen, maa- ja metsätalousministeri. Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen loppuseminaari 10.3.2014.
Miten ilmastokysymyksillä on merkitystä viljelijöiden arkeen?, Markus Eerola, maanviljelijä, Hyvinkää. Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen loppuseminaari 10.3.2014.
Ilmastoviisas maatalous ja MTK, Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK. Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen loppuseminaari 10.3.2014.
Ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen haasteet ja mahdollisuudet Suomen maatiloilla: Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen työpajojen antia, Riitta Savikko ja Sari Himanen, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen loppuseminaari 10.3.2014.
Ilmastonäkökulmien edistäminen uudella rahoituskaudella: miten päästöjen vähentäminen ja varautuminen näkyvät maatilojen ympäristökorvauksissa ja maaseudun kehittämisohjelmassa, Marja-Liisa Tapio-Biström, ylitarkastaja, MMM. Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen loppuseminaari 10.3.2014.
Nuorten visioita maatalouden tulevaisuudesta, Hämeen ammattikorkeakoulun Maatalouselinkeinojen koulutusohjelman opiskelijat: Niklas Maisi ja Oskari Virtanen. Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen loppuseminaari 10.3.2014.
Yhteenvetopuheenvuoro, Olga Temonen. Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen loppuseminaari 10.3.2014.
Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti? -työpaja 14.1.2014 Pieksämäellä
Tervetuloa, Ilmastonmuutos ja maaseutu -hanke, Riitta Savikko, MTT Mikkeli
Suomen selviytymistie ja maaseutu, avauspuheenvuoro, Seppo Kääriäinen, kansanedustaja. Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti? -työpaja 14.1.2014 Pieksämäellä.
Ilmastonmuutos ja maataloutemme nykytila ja muutos, Sirpa Kurppa, MTT. Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti? -työpaja 14.1.2014 Pieksämäellä.
Typen kierto ja palkokasvit ilmastoystävällisinä ruoan, rehun, lannoituksen ja energian tuottajina, Arja Nykänen, ProAgria Etelä-Savo. Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti? -työpaja 14.1.2014 Pieksämäellä.
Maatilan energiatase ja sen laskentaesimerkki, Maarit Kari, ProAgria Keskusten Liitto. Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti? -työpaja 14.1.2014 Pieksämäellä.
Hiiltä peltoon ja pelto kasvukuntoon – Kuinka nopeasti pellon hiilimääriä voi lisätä? Kokemuksia omalta tilalta, Tuomas Mattila, maanviljelijä, TkT. Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti? -työpaja 14.1.2014 Pieksämäellä.
MTK ja ilmastoviisas maatalous, Vesa Kallio, MTK Etelä-Savo. Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti? -työpaja 14.1.2014 Pieksämäellä.
Maaseudun Tiedetreffit 3.6.2014 Mustiala, Tammela
Ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen haasteet ja mahdollisuudet Suomen maatiloille: ILMASE-hankkeen antia ja ehdotuksia. Riitta Savikko, MTT. Maaseudun Tiedetreffit 3.6.2014 Mustiala, Tammela.
Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle, haastattelu OKRA-maatalousnäyttelyssä 2014 Oripäässä
Maa- ja metsätalousministeriön viestintäjohtaja Pekka Väisänen haastattelee Riitta Savikkoa maaseudun ilmastotoimista OKRA-maatalousnäyttelyssä 4.7.2014
Ilmastonmuutos ja maaseutu, haastattelu Farmari-maatalousnäyttelyssä 2013 Seinäjoella
Farmari-maatalousnäyttelyssä Seinäjoella 2013 haastattelu ilmastonmuutoksen vaikutuksista maatalouteen ja maaseudun kehitykseen. Haastateltavana Riitta Savikko Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta MTT:ltä.
Ilmastotoimien tietotarpeet, haastattelu elokuussa 2012 Helsingissä
Hanna Mäkisen haastattelu ”The Second Nordic International Conference on Climate Change Adaptation” -konferenssissa elokuussa 2012 Helsingissä maaseudun toimijoiden käsityksistä ilmastotoimien esteistä ja tiedontarpeista. Haastattelijana Juha A. Karhu, Ilmasto-opas.fi. Haastattelukieli on suomi, esittelymateriaali on englanniksi.