Hyönteishotellin valmistusohje

 

Miten voisi rakentaa hyönteishotellin? Nyt on havainnollisia ohjeita tarjolla, sillä ”Pölyttäjien keinopesän valmistus” -niminen video löytyy alta ja YouTubesta http://youtu.be/mXeOUSLGBg8

Videon on tuottanut Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Videossa kerrotaan kuinka pölyttäjille voidaan tehdä keinotekoisia pesiä, joista hyötyy myös oma kasvimaa tai puutarha. Nämä keinopesämallit eivät ole luksushotelleita, vaan tosi simppeleitä asuntoloita.

Erilaisilla hyödyllisillä hyönteisillä, esimerkiksi pölyttäjillä ja tuhohyönteisten luontaisilla vihollisilla, voi olla piilo- ja talvehtimispaikoista pulaa ja hyönteishotelli tuo osaltaan apua tällaisiin pulmiin. Hyödyllisille hyönteisille voi pihassa ja pelloilla tarjota majapaikkoja myös ”hallitulla hoitamattomuudella” – vaikkapa jättämällä hiukan oksakasoja ja talventörröttäjiä (monivuotisia kasveja siemenineen) talven yli. Näin tuhohyönteisten luontaiset viholliset löytävät talvehtimispaikkoja ja myös pikkulinnut ruokaa, ja näitä molempia on sitten valmiiksi paikalla, jos tuhohyönteisiä ilmaantuu maisemiin. Elinympäristöjen monimuotoisuus voi auttaa kasveja, eläimiä ja ihmisiä myös ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumisessa.

12 vastausta aiheeseen “Hyönteishotellin valmistusohje”

Kiitos hyönteishotelliohjeesta. Näillä ohjeilla saan kyllä hotellin aikaiseksi. Yhtä asiaa jäin pohtimaan… Miksi pölkyn pää tulee suojata liimamaalilla? Vastauksesta jo kiittäen.
t. Terhi

Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta vastaa: Jos puu sahataan tuoreena, niin puuliima estää jonkin verran sahauspinnan halkeilua pölkyssä. Muuta merkitystä sillä ei ole. Ja pölkyt kannatta kuivattaa hitaasti (ei siis uunin pankolla, koska silloin pölkyt halkeilevat paljon).

Vastaa

Hei
kiitos kysymyksestä!
Reima leinonen vastasi:
”Haapapölkkyyn poratessa reikään jää nukkamaista ikään kuin karvaa, joka ei ole hyvä asia. Koivu on parasta materiaalia. Havupuissa pihka voi karkottaa tai joitain pistiäisiä se houkuttelee.Yksi tapa on laittaa koivulaudanpatkiä rinnakkain ja porata pituussuunnassa ne reiät lautaan”

Vastaa

Porataanko reikä pölkyn läpi? Jos ei, niin kuinka syvälle tai pitkälle?

Hei
kiitos kysymyksestä! Reima Leinonen vastasi:
”Reikää ei porata läpi, optimisyvyys on 12 cm, mutta niin pitkiä ohuempia poranteriä ei välttämättä ole saatavissa. Toki lyhyempikin käy. Reikien halkaisijoina olen käyttänyt 4, 6, 8 ja 10 mm.”

Vastaa

Sopiiko 5-8 cm paksuisia leppä-puita? Minulla paljon sahattuja leppä-puita pihalla.

Hei
kiitos kysymyksestä!
Reima Leinonen vastasi: ”Sopii toki…porataan vain niihin puihin eri kokoisia reikiä.”

Vastaa

Tarvitseeko reikiä putsata käytön jäljiltä? Siihenhän jää vahamaista ainetta edellisen asiakkaan jäljiltä. Vai puhdistaako seuraava itse?

Kiitos kysymyksestä!
Reima Leinonen vastasi:
Voi putsata…olen putsannut rautalangalla ja koputellu irronneen ”jauheen” pois.
Oikean putsausajankohdan tietäminen ei olekaan ihan niin yksinkertaista, jos kuoriutumista ei seuraa. Veikkaisin loppukesää. Itsellä on ollut tarkka seuranta jolloin ylimääräisen kesän jälkeen olen putsannut eli pesät olleet käytössä joka toinen vuosi….

Vastaa

Moikka! Tuleeko ongelmia, jos 4 mm reikä on vain 6,5-7 cm syvä? Käytössä olevalla poranterällä ei saa syvempää aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *