Uutiskirje 3/2017

 

”Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle” -teeman kuulumisia ja uutiskirje 3/2017, 12.10.2017

  1. Tervetuloa Keinoja ravinnetehokkuuden parantamiseen -työpajaan ja webinaariin 27.10.!
  2. Tulevia tapahtumia, joissa VILMA-hanke mukana
  3. Osallistu Maatilani ilmastoratkaisu -kuvakilpailuun!
  4. Kiinnostaisiko pilottitilatoiminta?
  5. Materiaaleja tarjolla
  6. Valittuja paloja ilmastoviisas.fi –sivuston uutisista

***

  1. Tervetuloa Keinoja ravinnetehokkuuden parantamiseen -työpajaan ja webinaariin 27.10.!

Aika: pe 27.10.2017 klo 9.00-16

Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustiala, Vanha opisto, Juhlasali (Mustialantie 104, 31310 Mustiala)

Tapahtumaa on mahdollista seurata myös omalta tietokoneelta nettiyhteydellä webinaarina. Etäosallistuminen: https://hamk.webex.com  (valitse tapahtuman nimi ja paina Join).

Ohjelma ja esitykset

09.00-09.30 Kahvitarjoilu ja ilmoittautuminen

09.30 Tervetuloa

09.45 Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle -hankkeen esittely, Riitta Savikko, Luonnonvarakeskus

10.00 Ravinne- ja energiatehokas maatila -hankkeen esittely, Annika Michelson, HAMK

10.15 Mitä ravinnetehokkuus tarkoittaa? Pentti Seuri, Luonnonvarakeskus

10.45 Soilfoodin toimintatapa viljelijän, maan ja ympäristön eduksi, Sampo Järnefelt, Soilfood Oy

11.15 Yhteinen keskustelu

11.45 Lounas (tarjotaan)

13.00 Peltolohkojen ravinneanalyysit – drone menetelmä, Teemu Rekola, HAMK (ulkona)

14.00 Kahvi, Huttulassa

14.30 Valkuaisomavaraisuus – Case: Mustialan opetusmaatila, Katariina Manni, HAMK

15.00 Omalannoitteet, Timo Teinilä, Livia

15.30 Yhteinen keskustelu

16.00 Tilaisuus päättyy

Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Lämpimästi tervetuloa!

Kahvi- ja ruokatarjoiluiden mitoittamiseksi toivotaan ilmoittautumista viimeistään 23.10. ilmoittautumislomakkeella tai Riitta Savikko, riitta.savikko@luke.fi, 050 571 4548. Työpajan järjestävät Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle -hanke ja Ravinne- ja energiatehokas maatila -hanke.

Lisätietoa:

Riitta Savikko 050 571 4548, riitta.savikko@luke.fi (Luonnonvarakeskus)

Annika Michelson annika.michelson@hamk.fi (Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustiala)

vilma-logorimpsu

 

 

 

 

re-logorimpsu

***

  1. Tulevia tapahtumia, joissa VILMA-hanke mukana

Ke 1.11. Ruovikosta ruokapöytään -ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa-seminaari. RANKU-, Ruokopelto-, ja Järki Lannoite -hankkeiden yhteinen loppuseminaari (Turku), VILMA-hankkeella esittelypöytä hanketorilla, http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Ravinneneutraali_kunta_2015__2017/Ajankohtaista/Loppuseminaari

Ke 1.11. Maaseutuverkostopalvelut järjestää Maaseutuohjelman valtakunnallisten- ja koordinaatiohankkeiden tuloksia ja kuulumisia –infotilaisuuden Helsingissä ja siellä on myös VILMA-hanke paneelikeskustelussa mukana, https://www.maaseutu.fi/maaseutuverkosto/tapahtumakalenteri/

To 2.11. Työpaja kasvinsuojelusta ja maan kasvukunnosta Vihdissä

Ti 7.11. klo 9-10 Luomuinstituutin verkkoluentosarjassa Sari Himasen luento Seosviljely tehostaa luomupeltoalan tuottavuutta: miten ja miksi? http://luomuinstituutti.fi/koulutus/tutkittua-tietoa-luomusta/

To 16.11. Tulevaisuusverstas (aiheena viljelijän ammatin tulevaisuusvisiot) (Mustiala, Tammela)

Ti 21.11. Turvepeltojen parhaat viljelytavat nyt ja tulevaisuudessa – tule kuulemaan ja keskustelemaan –työpaja ja webinaari (Ilmajoki)

To 23.11. Tulevaisuusverstas (aiheena viljelijän rooli globaalien ongelmien ratkaisijana) (Tuorla, Kaarina)

To 18.1.2018 Maidontuotanto, naudanlihantuotanto ja ilmastonmuutos: ongelmia vai ratkaisuja – tule kuulemaan ja keskustelemaan –työpaja ja webinaari (Pohjois-Savo)

Lisäinfoa työpajoista ja tulevaisuusverstaista tulossa pian.

***

  1. Osallistu Maatilani ilmastoratkaisu -kuvakilpailuun!

Parhaillaan on menossa valokuvakilpailu Maatilani ilmastoratkaisut. Kuvakisaa järjestävät Maaseudun Tulevaisuus -lehti ja Luonnonvarakeskus ja kilpailuaika on 26.6.-31.10.2017. Kuvakilpailuun voit osallistua lähettämällä kuvan omasta ilmastoratkaisustasi osoitteeseen verkkolehti@maaseuduntulevaisuus.fi.

Ilmastoteon ei tarvitse olla uutta teknologiaa tai tietoa vaativa ja suuri mullistava keksintö. Ilmastoteot voivat olla hyvinkin arkisia tekoja, joille ilmastonäkökulma vain antaa lisäperusteen. Kilpailuun osallistuakseen ei myöskään tarvitse olla ammattivalokuvaaja. Kuva, joka on kekseliäs ja jossa on hyvä teema, voi hyvin olla voittaja.

Kuvakilpailun voittajan valitsee raati, joka koostuu niin asiantuntijoista kuin viljelijöistä. Voittajalle on 500 euron lahjakortti maatalouskauppaan ja kahdelle seuraavalle herkkukori.

Luonnonvarakeskuksessa kuvakilpailua järjestävät hankkeet Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle ja Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön.

Lue lisää kilpailuinfoa ja tule mukaan!

kuva: Ville Heimala
kuva: Ville Heimala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

  1. Kiinnostaisiko pilottitilatoiminta?

Olisitko kiinnostunut tulemaan mukaan Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hankkeen pilottitilaverkostoon? Onko tilallasi jo kokeiltu tai oletko kiinnostunut kehittämään ilmastotoimia? Esimerkkejä maatiloilla tehdyistä ilmastotoimista ovat mm. peltomaan rakenteen ja kasvukunnon ylläpitämiseen liittyvät toimet, pellon ympärivuotinen kasvupeitteisyys ja alus- ja kerääjäkasvien viljely, maatilan energiaomavaraisuuden lisääminen erilaisia energialähteitä käyttämällä ja vaikkapa palkoviljojen viljely.

Pilottitilaverkoston tilat jakavat kokemuksiaan ilmastonmuutokseen liittyvistä toimistaan, kehittävät ja kokeilevat uusia menetelmiä sekä osallistuvat työpajoihin, pellonpiennarpäiviin jne. kiinnostuksensa ja mahdollisuuksiensa mukaan.

Mukaan ilmoittautuneille tiloille tarjoamme avoimia työpajoja, joista yksi tulee olemaan erityisesti pilottitiloille suunnattu keskusteleva ja heidän ajatuksiaan kuuleva työpaja. Lisäksi tulemme tekemään haastatteluvierailuja pilottitiloille, joista toiveena on saada tehdä juttu verkkosivuille.

Jos kiinnostuit, ilmoita halukkuudestasi osoitteessa
https://www.webropolsurveys.com/S/BA53BFFB947FD595.par 

Lisätietoa pilottitilatoiminnasta ja sähköpostilla sakari.raiskio@luke.fi tai puhelimella 029 5326454.

piirros: Ville Heimala.
piirros: Ville Heimala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

  1. Materiaaleja tarjolla

Suomen maatalous voi sopeutua ilmastonmuutokseen -nettiartikkeli

Kasvintuotannossa keskeisiä sopeutumiskeinoja ovat oikeat viljelykasvi- ja lajikevalinnat, monimuotoinen viljely, vesitalouden hallinta, maaperän kunnossapito sekä tautien ja tuholaisten varoitusjärjestelmät. Kotieläintuotannossa on entistä tärkeämpää huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja tuotannon hygieniasta. Kaija Hakalan kirjoittama nettiartikkeli Suomen maatalous voi sopeutua ilmastonmuutokseen on juuri julkaistu ilmasto-opas.fi -sivustolla. Käyhän lukemassa ja päivitä ilmastotietosi uudesta artikkelista!

OSMO-hanke: Mistä ja miten tunnistaa maan hyvän kasvukunnon?

Peltojen kasvukunnon selvittäminen kannattaa. Monipuolisesti kasvukuntoa selvittämällä ja pohtimalla ongelmien välisiä yhteyksiä voi löytää kullekin lohkolle sopivimmat kasvukunnon hoitotoimet. OSMO-hankkeessa on julkaistu raportti ”Mistä ja miten tunnistaa maan hyvän kasvukunnon?” Raportin ovat kirjoittaneet hankkeen kouluttaja tutkija-viljelijä Tuomas J. Mattila sekä projektipäällikkö, agronomi ja viljelijä Jukka Rajala Helsingin yliopistosta.

Raportti Mistä ja miten tunnistaa maan hyvän kasvukunnon?

***

6.     Valittuja paloja ilmastoviisas.fi –sivuston uutisista

Ympäristöministeriö: Kohti ilmastoviisasta arkea -suunnitelma linjaa päästövähennyskeinot vuoteen 2030

Hallitus hyväksyi torstaina 14.9.2017 keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman ”Kohti ilmastoviisasta arkea” vuoteen 2030. Suunnitelma linjaa tarvittavat keinot kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen päästökaupan ulkopuolisella sektorilla eli liikenteessä, maataloudessa, lämmityksessä ja jätehuollossa. Maataloussektorin päästövähennyksiä tuovat lisätoimet koskevat pääasiassa eloperäisten maiden päästöjen hillintää. Päästöjä vähennetään muun muassa nostamalla pohjaveden pintaa säätösalaojituksen avulla, metsittämällä ja kosteikkometsittämällä eloperäisiä maita, ja edistämällä biokaasun tuotantoa maataloudessa. Työkoneiden hiilidioksidipäästöille asetetaan ensimmäistä kertaa päästövähennystavoitteita. Päästöjä vähennetään kevyen polttoöljyn sekoitevelvoitteella ja tehostamalla energiankäyttöä. Tutkimus- ja kokeilutoiminnalla pyritään myös edistämään hiilen sitomista maaperään. Tämä on osa Suomen tukemaa kansainvälistä aloitetta maaperän hiilivarastojen lisäämisestä vuosittain neljän promillen verran. Lue lisää ympäristöministeriön tiedotteesta.

***

Nettiartikkeleita maan kasvukunnon hoidon tapahtumista, joita OSMO-hanke järjestänyt

Pellon pinnan muotoilulla, lisäojituksella ja viljelykierron muutoksilla ylläpidetään maan kasvukuntoa – OSMO-hankkeen opintomatkalla Varsinais-Suomessa 25.7.2017. Nettijuttu.

Koneiden oikealla säädöllä on merkitystä muokkaustulokseen – OSMO-hankkeen muokkaustyönäytös Nubyn tilalla Espoossa 20.7.2017. Nettijuttu

Rengaskuormituksen ja pintapaineen vaikutus maan tiivistymiseen – OSMO-hankkeen pellonpiennarpäivä Tuorlassa 18.7.2017 Nettijuttu

Pellon kuivatuksen vaikutus maan kasvukuntoon – täydennysojitusta Rajalan tilalla Ypäjällä Nettijuttu

***

Mukavia syyspäiviä!

Vehnä. kuva: Riitta Savikko.
Vehnä. kuva: Riitta Savikko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

toivottavat Riitta Savikko, Sari Himanen, Sakari Raiskio, Elina Nurmi ja Riikka Armanto VILMA-hankkeesta

***

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin. Jos et jatkossa halua tätä uutiskirjettä, niin ota yhteyttä riitta.savikko@luke.fi.

***

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle -hanke

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hanke on valtakunnallinen maaseutuhanke. VILMA-hanke jatkaa ja syventää Ilmastonmuutos ja maaseutu (ILMASE) -hankkeessa aloitettua tiedonvälitystä maaseudun ilmastotyöstä. VILMA-hankkeen tavoitteena on tiedottaa käytännönläheisesti ja monipuolisesti ilmastotoimista, jotka auttavat maatiloja varautumaan ilmastonmuutokseen ja edistävät sopeutumiskyvyn tietotaitoa suomalaisilla maatiloilla. Luonnonvarakeskuksen koordinoima hanke on kolmevuotinen 2016-2018 ja se on saanut rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Lue lisää ilmastoviisas.fi-sivustolta.
Löydät meidät myös facebookista!

Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkimus‐ ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden kehittämiseksi. Luonnonvarakeskus muodostettiin vuoden 2015 alussa kolmesta valtion sektoritutkimuslaitoksesta (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL) ja Tiken tilastotoiminnasta.

Riitta Savikko
Tutkija
Luonnonvarakeskus (Luke)
Luonnonvarat ja biotuotanto
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli
Puh. 029 532 6778 ja 050 571 4548
riitta.savikko@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle -hanke