Uutiskirje 3/2014

 

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen uutiskirje 19.12.2014

  1. ILMASE-hankkeen tuotokset
  2. Ilmastonmuutos ja maaseutu –teemainen viestintä hankkeen jälkeen
  3. Videoklippejä ilmastoviisaista ratkaisuista
  4. Ilmastoaiheisia tietokortteja saatavilla netissä ja painettuina
  5. Muita ilmastoaiheisia julkaisuja

*****

  1. ILMASE-hankkeen tuotokset

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hanketta toteutettiin vuosina 2011-2014. Hankkeessa saatiin aikaan

(ILMASE-hanke pääsi mukaan 15 EU:n parhaimman maaseutuohjelman hankkeen joukkoa esittelevään esitteeseen The European Agricultural Fund for Rural Development: Project examples 2007-2013)

Hanketta toteutettiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n Mikkelin toimipisteen vetämänä ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman (Hämeen ELY-keskuksen) rahoittamana.

Lämpimät kiitokset kaikille teille hankkeen tilaisuuksiin osallistuneille, maatalousnäyttelyiden pisteillä piipahtaneille ja teemasta kiinnostuneille!

*****

  1. Ilmastonmuutos ja maaseutu –teemainen viestintä hankkeen jälkeen

Tällä hetkellä ILMASE-hankkeen jatkona ilmastonmuutos ja maaseutu –teemaista tiedonvälitystä tehdään Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n rahoittamana pienimuotoisemmin. Tiedonvälityksen jatkamiseksi ollaan hakemassa hankerahoitusta. Nettisivusto ilmase.fi ja uutiskirje jatkavat joka tapauksessa toimintaansa myös 2015.

*****

  1. Videoklippejä ilmastoviisaista ratkaisuista

Sivustolle ilmase.fi on koottu videoklippejä, jotka käsittelevät erilaisia ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulla.

Kurkkaa videoita!

*****

  1. Ilmastoaiheisia tietokortteja saatavilla netissä ja painettuina

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeessa on tuotettu kuusi ilmastoaiheista tietokorttia, alla linkit tietokorttien nettiversioihin. Painettuja tietokortteja voi tilata maksutta itselle ja esimerkiksi koulutustilaisuuksissa jaettavaksi (riitta.savikko@mtt.fi , puh: 050 571 4548). Toivomme tietokorttien päätyvän käyttöön ja jakoon.

  • Maanviljelijän varautuminen ilmastonmuutokseen –tietokortti

               Kirjoittaja: Juuso Joona, isäntä, agronomi, Tyynelän tila, Joutseno Lue lisää.

  • Kohti kestävämpää kotieläintuotantoa

               Kirjoittaja: Marjukka Lamminen (MMK, kotieläintiede) Lue lisää

  • Maatilojen biokaasulla energiaa, päästövähennyksiä ja ravinnekiertoja

Kirjoittajat: Sari Luostarinen ja Ville Pyykkönen tutkivat biokaasutuotantoa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssa. Lue lisää.

  • Maatilan aurinkosähkö

Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto Lue lisää.

  • Tuulivoimaa maatiloille

Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto Lue lisää.

  • Ruoan ilmastovaikutukset

              Kirjoittajat: Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen, Hanna Mäkinen,

               MTT – Kasvintuotannon tutkimus Lue lisää.

 

Tietopaketit-osioon hankkeen ilmase.fi-sivustolla on koottu kaikki hankkeen tuottamat tietokortit. Vuoden 2015 alkupuolella ollaan vielä tuottamassa seka- ja seosviljelyä esittelevä tietokortti ja maanviljelijän päästövähennystoimia kokoava tietokortti. Palautetta tietokorteista otamme myös mielellämme vastaan!

*****

  1. Muita ilmastoaiheisia julkaisuja

Sivuston ilmase.fi etusivulle kerätään ilmastonmuutokseen ja maaseutuun liittyviä uutisia. Sivuston Tietopaketit-osiosta löytyy linkkejä myös muiden tahojen tuottamiin ilmastokysymyksiin liittyviin materiaaleihin. Alla muutamia tuoreita julkaisuja.

Maatalouden ilmasto-ohjelma tarjoaa askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa

Maa- ja metsätalousministeriö julkisti 20.11.2014 ministeriössä laaditun maatalouden ilmasto-ohjelman ”Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa”. Ohjelma kokoaa yhteen uusimman tutkimustiedon ruuan tuotannon ja kulutuksen ilmastoasioista ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja hillinnän näkökulmasta.  Ministeriössä virkatyönä tehdyn maatalouden ilmasto-ohjelman tavoitteena on edistää suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyyttä. Maatalouden ilmasto-ohjelma.

Suomen uusi ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma hyväksytty

Hallitus hyväksyi vuoteen 2022 ulottuvan kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman marraskuussa. Suomessa keskilämpötilan arvioidaan nousevan tämän vuosisadan aikana 2-6 astetta. Talvilämpötilojen arvioidaan kohoavan, hyvin ankarien pakkasten harvinaistuvan, roudattomien talvikausien pitenevän, hellejaksojen yleistyvän sekä ylimpien lämpötilojen kohoavan. Jo nyt sään ja vesiolojen muutokset ja ääri-ilmiöt kuten rankkasateet ja ankarat tuulet lisäävät häiriöitä Suomessakin. Pohjolassa sekä luonnonvaraiset että kasvatetut kasvi- ja eläinlajit joutuvat luonnottoman nopean muutoksen kohteeksi. Luonnonvaroista riippuville elinkeinoille muutos voi olla raju. Kansallinen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma 2022

Pienimuotoisen energiantuotannon edistämistyöryhmän loppuraportti julkaistu

Pientuotannon osuus sähkön kokonaistuotannosta Suomessa on nykyisin vielä vähäinen. Piensähköntuotannon kokonaispotentiaalin arvioidaan olevan vuoteen 2020 mennessä noin 600 MW asennettua kapasiteettia, mikä tarkoittaa noin 1 TWh sähköntuotantoa. Merkittävää kasvua voidaan odottaa etenkin aurinkosähköjärjestelmien osalta. Potentiaalin toteutuminen riippuu mm. pientuotannon taloudellisesta kannattavuudesta, teknisestä ja hallinnollisesta sujuvuudesta sekä tiedon saatavuudesta, jotka ovat pientuotannon kehityksen kannalta keskeisimmät haasteet.

Energian pientuotantoon kytkeytyy vahvasti energiakansalaisuus-käsite. Siinä uudenlainen kuluttamisen ja tietoisuuden kulttuuri nivoutuu yhteen hajautettujen energiaratkaisujen kautta. Investoimalla omaan mikro­voimalaan ihmiset sitoutuvat uusiutuvaan energiaan sekä taloudellisesti että psykologisesti. Energiakansalaisuutta leimaa kiinnostus uuteen tekniikkaan ja halu tuottaa ympäristöystävällistä sähköä, olla energiaomavarainen ja edelläkävijä. Pienimuotoisen energiantuotannon edistämistyöryhmän loppuraportti

Maaseudun tiedetreffien satoa – artikkelikokoelma ja kokemuksia Maaseudun tiedetreffit – hankkeesta

Maaseudun tiedetreffien satoa -julkaisu on artikkelikokoelma ja yhteenveto Maaseudun tiedetreffit -hankkeesta (2013 – 14). Kaikkiaan 28 asiantuntijaa on kirjoittanut käytännönläheisesti tutkimus- ja kehittämistoiminnan tuloksista ja ehdotuksista tulevaan ohjelmakauteen. Kokoelman teemoja ovat kotimainen valkuaisomavaraisuus, biotalous ja ympäristöasiat maaseudun näkökulmasta, ruokaketju, hevostalous, maaseutuyrittäjyys ja puutarhatalous. Maaseudun tiedetreffit -hankkeen toteuttajana on ollut Hämeen ammattikorkeakoulu. Rahoituslähteenä on ollut EU-osarahoitteinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2007 – 13). Artikkelikokoelmassa esitellään myös ILMASE-hankkeen antia. Maaseudun tiedetreffien satoa-artikkelikokoelma

*****

Mukavaa Joulun aikaa!

toivottelevat Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen ja Hanna Mäkinen MTT:n Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeesta

*****

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen työpajassa, loppuseminaarissa tai alkukyselyn yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin. Jos et jatkossa halua hankkeelta viestejä, niin ota yhteyttä riitta.savikko@mtt.fi

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hanke

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hanke (ILMASE) oli valtakunnallinen tiedonvälityshanke, jonka tarkoitus on tuoda ilmastonmuutokseen varautuminen lähemmäs maaseutuyrittäjän arkea. Hanke kokosi maaseutuyrittäjiä ja -neuvojia, maaseudun kehittäjiä, päätöksentekijöitä ja tutkijoita yhteen selvittämään ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen rajoitteita ja mahdollisuuksia. Ajantasaisin tutkimustieto ilmastonmuutoksesta pyrittiin saamaan käytännönläheiseksi ja palvelemaan maaseutuyrittäjien tämän hetken tietotarpeita. Hankkeen pääkohderyhmää olivat maaseutuyrittäjät (suurimpana ryhmänä maanviljelijät) ja neuvojat, mutta kaikki maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset olivat lämpimästi tervetulleita hankkeen työpajoihin. Hanketta toteutettiin 2011-2014 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman (Hämeen ELY-keskuksen) rahoittamana. Lue lisää www.ilmase.fi –sivuilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *