Uutiskirje 2/2017

 

”Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle” -teeman kuulumisia ja uutiskirje 2/2017, 29.6.2017

  1. Osallistu Maatilani ilmastoratkaisu -kuvakilpailuun!
  2. Kiinnostaisiko pilottitilatoiminta?
  3. Peltokokeiluissa tänä vuonna teemana maan kasvukunnon hoito ja juuristot
  4. Materiaaleja tarjolla
  5. Valittuja paloja ilmastoviisas.fi –sivuston uutisista
  6. Tulevia tapahtumia, joissa VILMA-hanke mukana

***

  1. Osallistu Maatilani ilmastoratkaisu -kuvakilpailuun!

Maaseudun Tulevaisuus -lehti ja Luonnonvarakeskus järjestävät kesän aikana kuvakilpailun nimeltään Maatilani ilmastoratkaisut. Kilpailuaika on 26.6.-31.10.2017. Kuvakilpailuun voit osallistua lähettämällä kuvan omasta ilmastoratkaisustasi osoitteeseen verkkotoimitus@maaseuduntulevaisuus.fi.

Ilmastoteon ei tarvitse olla uutta teknologiaa tai tietoa vaativa ja suuri mullistava keksintö. Ilmastoteot voivat olla hyvinkin arkisia tekoja, joille ilmastonäkökulma vain antaa lisäperusteen. Kilpailuun osallistuakseen ei myöskään tarvitse olla ammattivalokuvaaja. Kuva, joka on kekseliäs ja jossa on hyvä teema, voi hyvin olla voittaja.

Luonnonvarakeskuksessa kuvakilpailua järjestävät hankkeet Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle ja Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön.

Lue lisää kilpailuinfoa ja tule mukaan!

kuva: Ville Heimala
kuva: Ville Heimala

 

 

 

 

 

 

 

***

  1. Kiinnostaisiko pilottitilatoiminta?

Onko tilallasi jo kokeiltu tai oletko kiinnostunut kehittämään ilmastoratkaisuja? Olisitko kiinnostunut tulemaan mukaan Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hankkeen pilottitilaverkostoon?

Pilottitilaverkoston tilat jakavat kokemuksiaan ilmastonmuutokseen liittyvistä toimistaan, kehittävät ja kokeilevat uusia menetelmiä sekä osallistuvat työpajoihin, pellonpiennarpäiviin jne. kiinnostuksensa ja mahdollisuuksiensa mukaan.

Mukaan ilmoittautuneille tiloille tarjoamme avoimia työpajoja, joista yksi tulee olemaan erityisesti pilottitiloille suunnattu keskusteleva ja heidän ajatuksiaan kuuleva työpaja. Lisäksi tulemme tekemään haastatteluvierailuja pilottitiloille, joista toiveena on saada tehdä juttu verkkosivuille.

Jos kiinnostuit, ilmoita halukkuudestasi osoitteessa
https://www.webropolsurveys.com/S/BA53BFFB947FD595.par

Lisätietoa pilottitilatoiminnasta.

piirros: Ville Heimala.
piirros: Ville Heimala.

 

 

 

 

 

 

***

  1. Peltokokeiluissa tänä vuonna teemana maan kasvukunnon hoito ja juuristot

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hankkeessa tehdään pienimuotoisia kokeiluja havainnollistamaan maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisen keinoja. Vuonna 2017 VILMA-hankkeen peltokokeiluissa teemana on maan kasvukunnon hoito ja juuristot. Viljelykasvien juuristoissa on eroja niin määrässä, rakenteessa kuin ravinnepitoisuuksissa. Juuristoilla on vaikutusta muun muassa maan eloperäiseen ainekseen, rakenteeseen, kasvukuntoon ja vesitalouteen. VILMA-hanke esittelee näyteikkunaruuduilla viljelykasvien juuristo-ominaisuuksia sekä tapoja lisätä juuristobiomassan määrää. Muita peltokokeiluja ovat ohran lajikeseoskokeilu sekä kevät- ja syysmuotoisen ruisvehnän ja härkäpavun yksittäiskasvustot ja seos. Lisäksi havainnoimme neljän erilaisen monivuotisen nurmen juuriston kehitystä.

Peltokokeiluihin voi tutustua peltokokeilusivulla ja niiden kuulumisia seurata myös facebookista.

Siemeniä seosviljelykokeiluun: Herne (Ingrid) + Härkäpapu (Kontu) + Maissí (11F). Kuva: Jatta Paajanen.
Siemeniä seosviljelykokeiluun: Herne (Ingrid) + Härkäpapu (Kontu) + Maissí (11F). Kuva: Jatta Paajanen.

 

 

 

 

 

 

 

 

***

  1. Materiaaleja tarjolla

Työpajamateriaaleja:

Kasvintuhoojat, pölyttäjät ja maaperäeliöt – mihin haittoihin ja hyötyihin varautua maataloudessa lähitulevaisuudessa? –työpajan 19.4. alustusten kalvot ja videoinnit saatavilla täällä.

Taulukko: Ilmastonmuutoksen vaikutuksia peltoviljelyyn Suomessa

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia peltoviljelyyn Suomessa –taulukko kokoaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia tiiviiseen pakettiin yhteen arkkiin. Taulukon on koonnut erikoistutkija Kaija Hakala Luonnonvarakeskuksesta.

Video: Miten havainnoidaan peltomaan tiiviyttä?

Videolla Jukka Rajala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista ja Juha-Antti Kotimäki ProAgria Etelä-Savosta havainnollistavat maan tiiviyden havainnointia. Katso video.

***

5. Valittuja paloja ilmastoviisas.fi –sivuston uutisista

 

Uusi Biomassa-atlas-verkkopalvelu tuo biomassat Suomen kartalle ja kaikkien saataville

Suomen metsä-, pelto-, lanta- ja jätebiomassoja koskevat tiedot löytyvät nyt yhdestä osoitteesta, Biomassa-atlas-verkkopalvelusta. Palvelu julkistettiin Farmari-maatalousnäyttelyssä Seinäjoella.

Biomassa-atlaksesta voidaan hakea tietoa maankäytöstä, metsävaroista, hakkuiden sivuvirroista, peltokasvien tuotannosta, lannoista sekä teollisuuden ja yhdyskuntien biohajoavista jätteistä ja lietteistä. Paikkatiedot löytyvät atlaksesta neliökilometrin tarkkuudella.

Lue lisää Luonnonvarakeskuksen tiedotteesta 14.6.2017: Uusi Biomassa-atlas-verkkopalvelu tuo biomassat Suomen kartalle ja kaikkien saataville

Biomassa-atlas_logo-140x86

 

 

 

 

***

Keskeiset tutkijat yksimielisiä metsien käytön ilmastovaikutuksista

Päättäjät, media ja suuri yleisö ovat kokeneet, että tutkimuksen viestit metsien käytön ilmastovaikutuksista ovat ristiriitaisia. Suomen ilmastopaneelin selvitys osoittaa, että keskeiset metsäalaan perehtyneet suomalaiset tutkijat ovat varsin yksimielisiä olennaisista biotalouden kestävyyteen liittyvistä väittämistä. Tutkijoiden, päätöksentekijöiden ja yritysten välinen keskustelu ja siihen liittyvät syventävät analyysit ovat edelleen tarpeen kestävän biotalouden rakentamiseksi.

Lue lisää Luonnonvarakeskuksen tiedotteesta 23.5.2017 Keskeiset tutkijat yksimielisiä metsien käytön ilmastovaikutuksista

Koivuja Punkaharjulla. kuva: Erkki Oksanen / Luken arkisto.
Koivuja Punkaharjulla. kuva: Erkki Oksanen / Luken arkisto.

 

 

 

 

 

 

 

***

Farmarissa maatilojen ilmastoratkaisujen asialla

Farmari-maatalousnäyttelyssä 14.-17.6. Seinäjoella Biotalousosastolla kerroimme maatalouden ilmastoviisaista ratkaisuista. Pisteellä saattoi tutustua esittelykasveihin, osallistua tietovisaan ja napata mukaan materiaaleja. Lue lisää.

***

  1. Tulevia tapahtumia, joissa VILMA-hanke mukana

6.7.2017 Västankvarnin peltopäivä, Inkoo, www.peltopaiva.fi

18.7. ja 20.7.2017 OSMO-hankkeen pellonpiennarpäivät http://www.maan-kasvukunto.fi

10.8.2017 Etelä-Savon Peltopäivä Mikkelissä, https://www.lyyti.in/EtelaSavon_Peltopaiva_8359

1.-3.9.2017 Maaseutuparlamentti, Leppävirta, http://www.maaseutuparlamentti.fi/maaseutuparlamentti

Mukavia kesäpäiviä!

kuva: Riitta Savikko
kuva: Riitta Savikko

 

 

 

 

 

 

Toivottavat Riitta Savikko, Sari Himanen, Sakari Raiskio, Elina Nurmi ja Jatta Paajanen VILMA-hankkeesta

 

***

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle -hanke

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hanke on valtakunnallinen maaseutuhanke. VILMA-hanke jatkaa ja syventää Ilmastonmuutos ja maaseutu (ILMASE) -hankkeessa aloitettua tiedonvälitystä maaseudun ilmastotyöstä. VILMA-hankkeen tavoitteena on tiedottaa käytännönläheisesti ja monipuolisesti ilmastotoimista, jotka auttavat maatiloja varautumaan ilmastonmuutokseen ja edistävät sopeutumiskyvyn tietotaitoa suomalaisilla maatiloilla. Luonnonvarakeskuksen koordinoima hanke on kolmevuotinen 2016-2018 ja se on saanut rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Lue lisää ilmastoviisas.fi-sivustolta.

Löydät meidät myös facebookista!

Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkimus‐ ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden kehittämiseksi. Luonnonvarakeskus muodostettiin vuoden 2015 alussa kolmesta valtion sektoritutkimuslaitoksesta (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL) ja Tiken tilastotoiminnasta.