”Ilmastonmuutos ja maaseutu” teeman kuulumisia ja uutiskirje 2/2015, 5.8.2015.
1. Miten toivoisit maatalouden ja maaseudun ilmastoviisautta edistettävän jatkossa? Vastaa kyselyyn ja osallistu arvontaan!
2. Valittuja paloja ilmase.fi-sivujen uutisista
3. Ilmastoaiheisia tietokortteja saatavilla netissä ja painettuina
*****
1. Miten toivoisit maatalouden ja maaseudun ilmastoviisautta edistettävän jatkossa? Vastaa kyselyyn ja osallistu arvontaan!
Maaseudun kehittäjillä on tällä hetkellä hankehakemusten ideointi ja kirjoitus meneillään. Sama tilanne on myös Ilmastonmuutos ja maaseutu –teeman edistämisessä.
Hankeideamme Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle pääsi valtakunnallisten maaseutuhankkeiden haussa toiselle kierrokselle. Tämä tarkoittaa, että vielä ei siis ole rahoitusta, eikä lupaustakaan rahoituksesta, vaan menossa on vasta semifinaalikarsinta rahoituksen saajista. Mutta nyt on oiva tilaisuus ideoida ja esittää toiveita!
Mitä sinä toivoisit Suomessa hanketyönä tehtävän maatalouden ja maaseudun ilmastotoimissa? Mitä tarvittaisiin, jotta ilmastonmuutoksen vaikuttaessa niin luonnonoloihin, markkinoihin kuin politiikkaankin suomalainen viljelijä, maatalous ja maaseutu voisivat hyvin? Ideoita voi esittää kyselyssä https://www.webropolsurveys.com/S/312960D67362CA3C.par. Vastaamiseen arvioidaan menevän aikaa noin 10 min.
Kaikki 12.8. mennessä tulleet vastaukset ovat mukana 50 e lahjakortin arvonnassa, lahjakortti on ruokakauppaan tai rautakauppaan voittajan toiveiden mukaan. (Sama kysely on lähetetty ensimmäisen kerran 17.6.2015.)
Halutessasi voit kertoa ideoita myös sähköpostilla (riitta.savikko@luke.fi), puhelimitse (050 571 4548) tai vaikka nenäkkäinkin!
*****
2. Valittuja paloja ilmase.fi-sivujen uutisista
Hiili maahan -hankkeessa kokeillaan tapoja tehdä maatiloista hiilinieluja
Hiili maahan -hankkeen tavoitteena on tehdä tilojen peltolohkoista hiilinieluja ja samalla parantaa satotasoja. Hiilen sitomisessa käytetään useita eri menetelmiä, joita sovelletaan kullekin tilalle sopivaksi. Hankkeen tavoitteena on saada mobiilisovelluksen kautta kuluttajat osallistumaan vaivattomasti konkreettisiin ilmastotoimiin. Lue lisää hankkeen sivuilta CarbonToSoil – Hiili maahan .
*****
Maanviljelijä ja tutkija: maanviljelystä ilmastonmuutoksen hidastaja
Suomen ympäristökeskuksen tutkija Tuomas Mattila viljelee sukutilaa Pusulassa ja tekee osa-aikaisesti Suomen ympäristökeskuksella elinkaariarviointeja sekä mallintaa tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutuksia.
Mattilan mielestä yksityiskohtien sijaan tulee keskittyä tilanhoitoon kokonaisuutena, joka sisältää ekosysteemin, talouden ja viljelijän hyvinvoinnin.
”Pelkästä nurmesta ja luonnosta puhuminen ei riitä. Parempi ohje on vaikka ’näin lisäät hiilensidontaa ja vältät itse burnoutin’”, hän huomauttaa.
Lue lisää Klimaatti-uutiskirjeen 2/2015 jutusta.
*****
Vuoden ekologisin maatila pyörii keksinnöillä: biohiili, tuubikompostointi ja optinen hara
Hyvinkäällä sijaitseva Knehtilän maatila on valittu vuoden ympäristö-ystävällisimmäksi maatilaksi. WWF:n, MTK:n ja SLC:n kuudetta kertaa jakaman viljelijöiden ympäristöpalkinnon ovat tänä vuonna voittaneet Markus Eerola ja Minna Sakki-Eerola.
Viljelijäpalkinnon voittajat ovat muun muassa tehostaneet lannoitteiden käyttöä ja ravinteiden kierrätystä sekä parantaneet maaperän rakennetta. Tilalla ei ole tyydytty vain luomuviljelyyn. Eerola on tehnyt tilallaan lukuisia erilaisia kokeiluja, joiden tavoitteena on parantaa viljelyn tuloksia sekä saavuttaa uusia ympäristöystävällisiä viljelykeinoja. Näistä esimerkkejä ovat muun muassa tuubikompostointi-menetelmän kehittäminen hevosen lannalle sekä erilaiset biohiiltä ja orgaanisia lannoitteita koskevat kokeilut.
Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista.
*****
3. Ilmastoaiheisia tietokortteja saatavilla netissä ja painettuina
Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeessa tuotettiin kuusi ilmastoaiheista tietokorttia, alla linkit tietokorttien nettiversioihin. Painettuja tietokortteja on vielä jonkin verran jäljellä ja niitä voi tilata maksutta itselle ja esimerkiksi koulutustilaisuuksissa jaettavaksi (riitta.savikko@luke.fi , puh: 050 571 4548). Toivomme tietokorttien päätyvän käyttöön ja jakoon. Palautetta tietokorteista otamme myös mielellämme vastaan!
- Maanviljelijän varautuminen ilmastonmuutokseen –tietokortti
Kirjoittaja: Juuso Joona, isäntä, agronomi, Tyynelän tila, Joutseno Lue lisää.
- Kohti kestävämpää kotieläintuotantoa
Kirjoittaja: Marjukka Lamminen (MMK, kotieläintiede) Lue lisää
- Maatilojen biokaasulla energiaa, päästövähennyksiä ja ravinnekiertoja
Kirjoittajat: Sari Luostarinen ja Ville Pyykkönen tutkivat biokaasutuotantoa Luonnonvarakeskuksessa. Lue lisää.
- Maatilan aurinkosähkö
Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto Lue lisää.
- Tuulivoimaa maatiloille
Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto Lue lisää.
- Ruoan ilmastovaikutukset
Kirjoittajat: Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen, Hanna Mäkinen, ILMASE-hankkeessa.Lue lisää.
Tietopaketit-osioon hankkeen ilmase.fi-sivustolla on koottu kaikki hankkeen tuottamat tietokortit ja myös muiden tahojen tuottamia materiaaleja.
*****
Mukavia kesäpäiviä!
toivottelevat Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen ja Hanna Mäkinen Luonnonvarakeskuksesta
*****
Ilmastonmuutos ja maaseutu -hanke
Ilmastonmuutos ja maaseutu –hanke (ILMASE) oli valtakunnallinen tiedonvälityshanke, jonka tarkoitus on tuoda ilmastonmuutokseen varautuminen lähemmäs maaseutuyrittäjän arkea.
Hanke kokosi maaseutuyrittäjiä ja -neuvojia, maaseudun kehittäjiä, päätöksentekijöitä ja tutkijoita yhteen selvittämään ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen rajoitteita ja mahdollisuuksia. Ajantasaisin tutkimustieto ilmastonmuutoksesta pyrittiin saamaan käytännönläheiseksi ja palvelemaan maaseutuyrittäjien tämän hetken tietotarpeita.
Hankkeen pääkohderyhmää olivat maaseutuyrittäjät (suurimpana ryhmänä maanviljelijät) ja neuvojat, mutta kaikki maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset olivat lämpimästi tervetulleita hankkeen työpajoihin.
Hanketta toteutettiin 2011-2014 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman (Hämeen ELY-keskuksen) rahoittamana. Hanketta koordinoi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Lue lisää www.ilmase.fi –sivuilta.
Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkimus‐ ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden kehittämiseksi. Luonnonvarakeskus muodostettiin vuoden 2015 alussa kolmesta valtion sektoritutkimuslaitoksesta (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL) ja Tiken tilastotoiminnasta.