Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeen uutiskirje 19.11.2013
- Tervetuloa työpajoihin ma 25.11. Huittisiin, ke 27.11. Kiuruvedelle, to 28.11. Nurmekseen ja ti 14.1.2014 Pieksämäelle!
- Tietokortteja aiheista 1) Maanviljelijän varautuminen ilmastonmuutokseen, 2) Maatilojen biokaasulla energiaa, päästövähennyksiä ja ravinnekiertoja, 3) Maatilan aurinkosähkö ja 4) Ruoan ilmastovaikutukset julkaistu verkossa ja painettuina
*****
1. Tervetuloa työpajoihin ma 25.11. Huittisiin, ke 27.11. Kiuruvedelle, to 28.11. Nurmekseen ja ti 14.1.2014 Pieksämäelle!
Seosviljelyllä satoa ja viljelyvarmuutta nyt ja tulevaisuudessa
Huittisissa, maanantaina 25.11.2013 klo 9-15.30, kaupungintalon valtuustosalissa (Risto Rytin katu 36, 32700 Huittinen)
Tilaisuuden avaa Juha Korkeaoja. Aiheina mm. Sekaviljelyllä riskinsietoa tulevaisuuden ilmastoon, Miten monipuolisuutta nurmiseoksiin – lajien ja lajikkeiden yhteensopivuus, Sekaviljely maan kasvukunnon ja kasvutekijöiden käytön parantajana, Seosviljelyä käytännössä – kokemuksia Väljän tilalta laji- ja lajikeseoksista, Nurmiseoskokeet K-maatalouden koetilalla, Mistä ostaja seokselle – lajike- ja lajiseosten soveltuvuus teollisuudelle, Löytyykö siementä seoksiin. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä ProAgria Länsi-Suomen ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n ”Intercrop: Seosviljely ja lajikeseokset”-hankkeen kanssa. Ohjelma Huittisissa
**
Myrskyt ja muuttuva politiikka- miten varautua tulevaisuuden riskeihin maatilalla?
Kiuruvedellä keskiviikkona 27.11.2013 klo 9-15.30, Kiuruveden kulttuuritalon Kiurusalissa (Lähteentie 10 A, 74700 Kiuruvesi)
Aiheina mm. Myrskyt Savossa 2010 – miten yllättävistä tilanteista selvittiin –miten maatilalla kannattaa varautua poikkeustilanteisiin, Ilmastonmuutos ja nurmituotanto – miten varautua riskeihin, Nitraattiasetuksen päivitys –miten selvitä määräysten kanssa, Kestävyyttä epävarmuuteen ja muutokseen, Osaaminen korostuu haasteissa, Satovakuutukset – mihin niistä on, Maanviljelijän pärjääminen tulevaisuuden toimintaympäristössä ja ilmastopolitiikan päätöksenteossa, Maatilan varautuminen tietoliikenteen poikkeustilanteisiin ja ajankohtaiskuulumisia MTK:sta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Kiuruveden kehittämisyksikön, ProAgria Pohjois-Savon ja MTK- Kiuruveden kanssa. Ohjelma Kiuruvedellä
**
Kohti energiaomavaraista maatilaa – edullisia ratkaisuja uusiutuvista energianlähteistä
Nurmeksessa torstaina 28.11.2013 klo 9-16, Hyvärilän matkailu- ja nuorisokeskuksen Höljäkkäsalissa (Lomatie 12, 75500 Nurmes)
Aiheina mm. Maaseudun energiapotentiaalit, Oman tilan energiankulutus – mistä se muodostuu, Maatilatason biokaasuratkaisut – esimerkkinä MTT:n biokaasulaitos Maaningalla, Maatilan kiinteät biopolttoaineet,Kokemuksia maatilan pellettilämmityksestä, Esimerkkejä aurinkoenergian ja tuulivoiman hyödyntämisestä maatiloilla, Liikennebiokaasua maatiloilta, PIKESin tarjoama tuki Pielisen Karjalan uusiutuvan energian edistämistyölle. Tilaisuuden lopuksi tutustuminen Kuittilan tilan CHP-laitokseen ja energiaomavaraiseen maatilaan. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus PIKESin hankkeiden ”Pielisen Karjalan bioenergiaverkostot ja –virrat” ja ”Pielisen Karjalan energiatehokkuus-selvitys”, Suomen metsäkeskuksen ”BIOMAS -Bioenergiaa maaseudulle” –hankkeen ja ProAgria Pohjois-Karjalan kanssa. Ohjelma Nurmeksessa.
**
Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti?
Pieksämäellä tiistaina 14.1.2014 klo 9-16, Kanttilasalissa (Vilhulantie 5, 76850 Naarajärvi)
Aiheina mm: Ilmastonmuutos ja maataloutemme nykytila ja muutos, Ravinteiden, hiilen ja energian kierto ja maatilan tehokas toiminta, Typen kierto ja palkokasvit ilmastoystävällisinä ruoan, rehun, lannoituksen ja energian tuottajina, Maatilan energiatase ja sen laskentaesimerkki, Luomutuotteiden ilmastovaikutukset, Ilmastonmuutoksen etenemisen eri skenaariot ja satojen kehitys, Hiiltä peltoon ja pelto kasvukuntoon – Kuinka nopeasti pellon hiilimääriä voi lisätä? Kokemuksia omalta tilalta. Tilaisuus järjestetään yhdessä Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle valmennusohjelma –hankkeen kanssa.
Ohjelma Pieksämäellä.
Työpajat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.
Kahvitarjoilujen mitoittamiseksi toivomme marraskuun työpajoihin ennakkoilmoittautumista 22.11. mennessä (tammikuun pajaan 7.1. mennessä) puh tai tekstari 050 571 4548 tai riitta.savikko@mtt.fi tai palautelomakkeen kautta.
Työpajat on tarkoitettu viljelijöiden, maaseutuyrittäjien, neuvojien, maaseudun kehittäjien ja muiden kiinnostuneiden tiedonsaantiin ja keskusteluun. Pajoissa jaetaan tietoa ja keskustellaan ilmastonmuutokseen varautumisesta käytännönläheisesti ja maaseudun hyötyjen näkökulmasta.
Lämpimästi tervetuloa!
*****
2. Tietokortteja aiheista 1) Maanviljelijän varautuminen ilmastonmuutokseen, 2) Maatilojen biokaasulla energiaa, päästövähennyksiä ja ravinnekiertoja, 3) Maatilan aurinkosähkö ja 4) Ruoan ilmastovaikutukset julkaistu verkossa ja painettuina
Alla linkit tietokorttien nettiversioihin. Painettuja tietokortteja voi tilata maksutta esimerkiksi koulutustilaisuuksissa jaettavaksi (riitta.savikko@mtt.fi , puh: 050 571 4548). Toivomme tietokorttien päätyvän käyttöön ja jakoon. Palautetta ja toiveita vastaavien ilmastonmuutoskytkentäisten tietokorttien teemoista otamme myös mielellämme vastaan!
1) Maanviljelijän varautuminen ilmastonmuutokseen –tietokortti
Kirjoittaja: Juuso Joona, isäntä, agronomi, Tyynelän tila, Joutseno
Ainut, mikä viljelijän elämässä on pysyvää, on muutos. Voimakkaan ilmastonmuutoksen merkkejä on jo viime vuosina nähty, eivätkä yhteiskunnallisetkaan olot ole öljyriippuvaisessa maailmassa vakioidut. Maanviljely voi kuitenkin sopeutua muutoksiin sekä lisäksi tuoda ratkaisuja moniin ongelmiin. Päätös on viljelijän ja keinoja on runsaasti. Tietokortissa esitellään kymmenen askelta joustavaan maanviljelyyn. Lue lisää.
2) Maatilojen biokaasulla energiaa, päästövähennyksiä ja ravinnekiertoja
Kirjoittajat Sari Luostarinen & Ville Pyykkönen, tutkivat biokaasutuotantoa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssa.
Lanta on arvokas materiaali, jonka energia- ja ravinnesisältö tulisi hyödyntää tehokkaasti. Samalla vähennetään maatalouden ympäristövaikutuksia. Biokaasuprosessi nähdään enenevästi tärkeänä osana lannankäsittelyketjua. Yhdessä muiden oikeiden toimien kanssa se mahdollistaa uusiutuvan energiantuotannon, tehostaa ravinteiden kiertoa ja lannan typen hyödyntämistä sekä vähentää päästöjä ilmaan ja vesiin. Lue lisää.
3) Maatilan aurinkosähkö
Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto
Maatila on erinomainen paikka uusiutuvan, omavaraisen sähkön tuottamiseen aurinkopaneeleilla. Sähköä käytetään ympäri vuorokauden, kattopinta-alaa riittää ja suurehkojen investointien tekeminen on tavallista. Aurinkosähkö on monella tapaa parasta energiaa: ei päästöjä, ei liikkuvia osia, ei melua ja erittäin pieni huollontarve. Lue lisää.
4) Ruoan ilmastovaikutukset
Kirjoittajat: Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen, Hanna Mäkinen, MTT –Kasvintuotannon tutkimus
Kolme suurinta energian kuluttajaa ja ympäristövaikutusten aiheuttajaa kotitalouksissa ovat asuminen, liikkuminen ja ruoka. Ne myös muodostavat yhdessä yli 70 % kotitalouksien ilmastovaikutuksista. Neljännes keskivertoasukkaan aiheuttamista ilmastovaikutuksista johtuu Suomessa ruoasta. Ruoan ilmasto-vaikutukset kertyvät ruoan koko elinkaaren ajalta: alkutuotannossa maatilalla, elintarviketeollisuudessa, kaupassa, ravintoloissa, kuljetuksissa, ostosmatkoissa ja ruoan valmistuksessa ja säilytyksessä sekä ruokajätteestä. Ruoan ilmastopäästöihin voimme vaikuttaa kulutusvalinnoillamme: minkälaista ruokaa syömme ja paljonko sitä ostamme. Ilmastotietoiseksi kuluttajaksi pääsee pieninkin askelin. Tietokortti kokoaa kahdeksan askelta ilmastoystävälliseen ja vastuulliseen ruokaan. Lue lisää.
*****
Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen työpajassa tai alkukyselyn yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin. Jos et jatkossa halua hankkeelta viestejä, niin ota yhteyttä riitta.savikko@mtt.fi
*****
Mukavaa talvenodotusta!
toivottelevat Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen ja Hanna Mäkinen MTT:n Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeesta
Ilmastonmuutos ja maaseutu -hanke
Ilmastonmuutos ja maaseutu –hanke (ILMASE) on valtakunnallinen tiedonvälityshanke, jonka tarkoitus on tuoda ilmastonmuutokseen varautuminen lähemmäs maaseutuyrittäjän arkea. Hanke kokoaa maaseutuyrittäjiä ja -neuvojia, maaseudun kehittäjiä, päätöksentekijöitä ja tutkijoita yhteen selvittämään ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen rajoitteita ja mahdollisuuksia. Ajantasaisin tutkimustieto ilmastonmuutoksesta pyritään saamaan käytännönläheiseksi ja palvelemaan maaseutuyrittäjien tämän hetken tietotarpeita. Hankkeen pääkohderyhmää ovat maaseutuyrittäjät (suurimpana ryhmänä maanviljelijät) ja neuvojat, mutta kaikki maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset ovat lämpimästi tervetulleita hankkeen työpajoihin. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (Hämeen ELY-keskus). Lue lisää www.ilmase.fi –sivuilta.