Uutiskirje 1/2016

 

”Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle” -teeman kuulumisia ja uutiskirje 1/2016, 22.6.2016.

 

  1. Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –työpajan kalvot ja videoinnit saatavilla
  2. Kokeiluja ilmastonmuutokseen varautumisen keinoista
  3. Tulossa kesällä: Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle esitellään mm. OKRAssa ja OSMO-hankkeen pellonpiennarpäivässä
  4. Valittuja paloja ilmastoviisas.fi –sivuston uutisista

*****

 

1. Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –työpajan kalvot ja videoinnit saatavilla

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –työpaja ja webinaari järjestettiin Tampereella Ahlmanin Kartanossa perjantaina 15.4.2016. Tapahtuma tarjosi yleissilmäyksen ilmastoviisaan suomalaisen maaseudun mahdollisuuksiin. Tapahtuma antoi aloituspotkun Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA)-hankkeelle. Tapahtuman kalvot ja videoinnit löytyvät ilmastoviisas.fi –sivustolta.

Työpajatunnelmia 15.4.2016. Kuva: Hanna Mäkinen / Luken arkisto.
Työpajatunnelmia 15.4.2016. Kuva: Hanna Mäkinen / Luken arkisto.

 

 

 

 

 

 

 

 

*****

 

2. Kokeiluja ilmastonmuutokseen varautumisen keinoista

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hankkeessa tehdään pienimuotoisia kokeiluja havainnollistamaan maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisen keinoja. Vuonna 2016 keskitytään peltokasvintuotantoon, erityisesti palkokasveihin, viljoihin ja seosviljelyyn. Kesällä 2016 kokeiluja tehdään Luonnonvarakeskuksen Mikkelin toimipaikan Karilan koepelloilla.

Katso lisää kokeilujen kuulumisista.

Voit seurata kokeilujen etenemistä myös facebook-sivulla

Ohra ja härkäpapu -seoksen kylvöä 1.6.2016. Kuva: Meri Saarnia / Luken arkisto.
Ohra ja härkäpapu -seoksen kylvöä 1.6.2016. Kuva: Meri Saarnia / Luken arkisto.

 

 

 

 

 

 

 

 

*****

 

3. Tulossa kesällä: Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle esitellään mm. OKRAssa ja OSMO-hankkeen pellonpiennarpäivässä

 

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle -hanke on mukana OKRA-maatalousnäyttelyssä Oripäässä 6-9.7.2016. Pisteemme sijaitsee Luonnonvarakeskuksen osastolla, sisähallissa osastolla F49. VILMA-hanke esittelee OKRA-näyttelyssä erilaisia palkokasveja, sillä palkokasvit tarjoavat monella tapaa ilmastoviisaita ratkaisuja. Lue lisää.

Maan muokkaus – nurmen rikkominen syysöljykasveille on OSMO-hankkeen järjestämän pellonpiennarpäivän aihe Aurassa to 14.7.2016. Työnäytöksissä aiheina on nurmen lopetus ja kasvualustan valmistaminen syysöljykasveille sekä mekaaninen rikkakasvien torjunta. OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hanketta toteuttavat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti sekä ProAgria Länsi-Suomi ja ProAgria Etelä-Pohjanmaa. VILMA-hanke on yhteistyöhankkeena mukana osallistumassa pellonpiennarpäivässä. Lue lisää.

Peltohavaintopäivä järjestetään ke 29.6. Mikkelissä Luonnonvarakeskuksen tutkimuspelloilla Karilassa (Karilantie 2 A) klo 10-14. Päivässä pääsee tutustumaan mm. pellon kasvukunnon arviointiin ja viherlannoitukseen. Peltohavaintopäivä järjestetään usean hankkeen voimin. Kesän toinen peltohavaintopäivä on tulossa 17.8. Tervetuloa tutustumaan ajankohtaisiin viljelyasioihin! Lue lisää.

*****

 

4. Valittuja paloja ilmastoviisas.fi –sivuston uutisista

Nyt on kansainvälinen palkokasvien vuosi

Vuosi 2016 on YK:n nimeämä kansainvälinen palkokasvien vuosi (International Year of Pulses*). FAO:n toteuttaman teemavuoden tavoitteena on lisätä palkoviljojen käyttöä ruokana ja kertoa niiden hyvistä puolista. Lue lisää.

Parasta ruokaa, hyvää elämää – Visio tulevaisuuden ruokajärjestelmästä

Joukko ruokavaikuttajia julkaisi vision tulevaisuuden ruokajärjestelmästä 29.3.2016.  Visio tulevaisuuden ruokajärjestelmästä vastaa niin globaaleihin kuin paikallisiinkin haasteisiin, jotka johtuvat ilmastonmuutoksesta, ekosysteemipalvelujen heikkenemisestä, resurssien niukkenemisesta, ruoan ja energian lisääntyvästä tarpeesta, nopeasta sosiaalisesta eriarvoistumisesta, maahanmuutosta ja kansalaisten etääntymisestä ruoan alkuperästä. Visio ottaa kantaa ruoan huoltovarmuuteen kansallisesti ja ruokaan globaalina ihmisoikeutena. Visiossa hahmotellaan tulevaisuuden ruokajärjestelmä ja keinot sen toteuttamiseksi. Vision löydät  täältä.

Kohti neljää promillea

Suomi sitoutui viime vuoden lopulla Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä tukemaan aloitetta maaperän hiilivarojen lisäämisestä neljän promillen verran vuosittain. Nyt ilmastosopimus on allekirjoitettu ja keinojen kehittäminen tavoitteen saavuttamiseksi alkaa. Neljän promillen aloitteeseen kirjattu hiilimäärä vastaa ihmisen toiminnasta vuosittain aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä ja tavoitteena on sitoa se hiilimäärä takaisin maaperään. Lue lisää.

 

Hyvää Juhannusta!

toivottavat Riitta Savikko, Sari Himanen, Hanna Mäkinen, Karoliina Rimhanen ja Meri Saarnia Luonnonvarakeskuksesta

juhannusruusu_2016_Ritva_Savikko

 

 

 

 

 

 

*****

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin. Jos et jatkossa halua tätä uutiskirjettä, niin ota yhteyttä riitta.savikko@luke.fi

*****

 

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle -hanke

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hanke on valtakunnallinen maaseutuhanke. VILMA-hanke jatkaa ja syventää Ilmastonmuutos ja maaseutu (ILMASE) -hankkeessa aloitettua tiedonvälitystä maaseudun ilmastotyöstä.

VILMA-hankkeen tavoitteena on tiedottaa käytännönläheisesti ja monipuolisesti ilmastotoimista, jotka auttavat maatiloja varautumaan ilmastonmuutokseen ja edistävät sopeutumiskyvyn tietotaitoa suomalaisilla maatiloilla. Hankkeessa yhdistetään ilmastonmuutostutkimuksen tuoreinta tietoa ja ilmastonmuutokseen varautuvien tilojen käytännön kokemuksia. Suunnitteilla on mm. työpajoja, webinaareja, teemaryhmiä, pilottitilaverkostoa ja verkkoviestintää.

Luonnonvarakeskuksen koordinoima hanke on kolmevuotinen 2016-2018 ja se on saanut rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Lue lisää ilmastoviisas.fi-sivustolta.

Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkimus‐ ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden kehittämiseksi. Luonnonvarakeskus muodostettiin vuoden 2015 alussa kolmesta valtion sektoritutkimuslaitoksesta (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL) ja Tiken tilastotoiminnasta.

Riitta Savikko
Tutkija
Luonnonvarakeskus (Luke)
Luonnonvarat ja biotuotanto
Lönnrotinkatu 3
50100 Mikkeli
Puh. 029 532 6778 ja 050 571 4548
riitta.savikko@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle -hanke