Uutiskirje 1/2015

 

Ilmastonmuutos ja maaseutu -teeman uutiskirje 17.6.2015

 

1. Miten toivoisit maatalouden ja maaseudun ilmastoviisautta edistettävän jatkossa? Vastaa kyselyyn ja osallistu arvontaan!
2. Valittuja paloja ilmase.fi-sivujen uutisista
3. Poiminta ILMASE-hankkeen materiaaleista
4. Ilmastoaiheisia tietokortteja saatavilla netissä ja painettuina

*****

 

1. Miten toivoisit maatalouden ja maaseudun ilmastoviisautta edistettävän jatkossa? Vastaa kyselyyn ja osallistu arvontaan!

Maaseudun kehittäjillä on tällä hetkellä hankehakemusten ideointi ja kirjoitus meneillään. Sama tilanne on myös Ilmastonmuutos ja maaseutu –teeman edistämisessä.

Hankeideamme Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle pääsi valtakunnallisten maaseutuhankkeiden haussa toiselle kierrokselle. Tämä tarkoittaa, että vielä ei siis ole rahoitusta, eikä lupaustakaan rahoituksesta, vaan menossa on vasta semifinaalikarsinta rahoituksen saajista. Mutta nyt on oiva tilaisuus ideoida ja esittää toiveita!

Mitä sinä toivoisit Suomessa hanketyönä tehtävän maatalouden ja maaseudun ilmastotoimissa? Mitä tarvittaisiin, jotta ilmastonmuutoksen vaikuttaessa niin luonnonoloihin, markkinoihin kuin politiikkaankin suomalainen viljelijä, maatalous ja maaseutu voisivat hyvin? Ideoita voi esittää kyselyssä https://www.webropolsurveys.com/S/312960D67362CA3C.par . Vastaamiseen arvioidaan menevän aikaa noin 10 min.

Kaikkien kyselyyn 25.6. mennessä vastanneiden kesken arvomme 2 kpl lippuja Farmari-maatalousnäyttelyyn. Ja lisäksi kaikki 10.8. mennessä tulleet vastaukset ovat mukana 50 e lahjakortin arvonnassa, lahjakortti on ruokakauppaan tai rautakauppaan voittajan toiveiden mukaan.

Halutessasi voit kertoa ideoita myös sähköpostilla (riitta.savikko@luke.fi), puhelimitse (050 571 4548) tai vaikka nenäkkäinkin!

*****

2. Valittuja paloja ilmase.fi-sivujen uutisista

 

Videoklippi Maanvarjelijat – Soil Carbon Cowboys

Miten selvitä, kun kuivuus vie lihakarjan laitumet tai rankkasateet saavat pellot muuttumaan lammiksi? Tässä videossa toivonpilkahdus USA:sta.

Nämä karjapaimenet löysivät ratkaisun maan hiilinielujen kasvattamisesta, palkokasveja kasvavista laitumista ja laidunkierrosta. Englanninkielinen video löytyy osoitteesta https://vimeo.com/80518559

SOIL CARBON COWBOYS from Peter Byck on Vimeo.

Toimisivatko ideat Suomessakin?

*****

Valkuaisfoorumi edistää kotimaista valkuaisomavaraisuutta

Valkuaisfoorumi -nettisivusto on avautunut ja hanke alkanut! Valkuaisfoorumin verkostossa etsitään ratkaisuja valkuaisomavaraisuuden edistämiseksi ja soveltavalla tutkimuksella haetaan uutta tietoa ja sovelluksia tuotannon tueksi. Mottona on ”Havainnoi, kohtaa, tutki, kehitä”. Valkuaisfoorumia rakennetaan virtuaalisia työkaluja hyödyntäen, mutta myös konkreettisesti valkuaiskasvien tuotantoon ja käyttöön paneutuen.

Valkuaisfoorumin verkkosivut ovat tiedonvälityspaikka, jonne kootaan tietopankkeja, laskureita, valkuaisrehupörssi sekä opetus- ja tutkimusmaatilan reaaliaikainen havainnointi. Lisäksi se toimii kaikille avoimena ja interaktiivisena kohtaamispaikkana, jossa voi mm. treffata asiantuntijoita. Valkuaisfoorumia toteuttavat Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Luonnonvarakeskus (Luke).

Härkäpapu. kuva: Tapio Tuomela/MTT:n arkisto
Härkäpapu. kuva: Tapio Tuomela/MTT:n arkisto

 

****

Maatalouden ilmasto-ohjelma pähkinänkuoressa

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut Maatalouden ilmasto-ohjelmaa esittelevän tiiviin ja lukijaystävällisen esitteen. Esite löytyy myös ilmase.fi –sivuilta.

 

maatalouden_ilmasto-ohjelma_esitekansi

*****

Onko maatalous pulassa päästövähennysten kanssa?

Maatalouden kokonaispäästöille on asetettu kansallisessa ilmasto- ja energiastrategiassa 13 prosentin vähennystavoite aikavälille 2005-2020. Tavoitteen saavuttamiskeinoja kartoitettiin Luonnonvarakeskuksen ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen yhteishankkeessa.

– Tällä hetkellä käytössä olevalla teknologialla ja kustannuksilla päästövähennystavoitteesta voitaisiin saavuttaa alle puolet. Jotta lisävähennyksiä saataisiin aikaan, vaaditaan lisäinvestointeja uuteen, päästöjä vähentävään teknologiaan, kuten biokaasulaitoksiin, lannan käsittelyn teknologiaan ja viljan kuivauksen vaihtoehtoihin, kertoo erikoistutkija Pasi Rikkonen Luonnonvarakeskuksesta.

Voit lukea lisää ILVAMAP-tutkimuksesta Luonnonvarakeskuksen tiedotteesta 26.5.2015 ja hankkeen loppuraportista.

*****

Miksi kylälläkin kannattaa osallistua energia- ja ilmastotalkoisiin?

MaaseutuPlus-lehdessä 1/2015 (sivuilla 10-12) pohdittiin maaseudun ilmastoratkaisuja:

Sitaatti jutusta ”Meidän tulee luoda ja tuoda esiin ne ratkaisut, jotka toimivat suomalaisissa oloissa maaseudulla. Ilmastonmuutos on iso kysymys merenrannoilla sijaitseville miljoonakaupungeille ympäri maailman, ja ne totta kai tuovat päätöksentekopöydissä esiin omiin oloihinsa sopivia ratkaisuja. Se, että esillä ovat isojen kaupunkien ratkaisut, on hyvä alku, mutta ratkaisujen kirjo on laaja. Maaseudun ilmastotyö on itse tekemistä, omannäköisten ratkaisujen etsimistä ja räätälöimistä. Uusien ratkaisujen synnyttäminen vaatii myös rohkeutta tehdä asioita, joiden lopputulos on epävarma.”

Juttu löytyy myös ilmase.fi –sivuilta.

kuva: Seppo J.J. Sirkka/ Luonnonvarakeskuksen arkisto
kuva: Seppo J.J. Sirkka/ Luonnonvarakeskuksen arkisto

*****

3. Poiminta ILMASE-hankkeen materiaaleista

Tahdotko tuhdin ja kattavan tietopaketin maatilan ilmastoviisauden ulottuvuuksista? Sellaisen tarjoaa Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti? –sivu. Tietopaketti on koottu Ilmase-hankkeen Pieksämäellä 2014 järjestämästä työpajasta.

Hiilitase, typpitase ja energiatase – Miten hallita niitä maatilalla ilmastoviisaasti ja kustannustehokkaasti? –sivu löytyy täältä.

Kaikkien ILMASE-hankkeen työpajojen koosteet löydät täältä.

*****

4. Ilmastoaiheisia tietokortteja saatavilla netissä ja painettuina

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hankkeessa tuotettiin kuusi ilmastoaiheista tietokorttia, alla linkit tietokorttien nettiversioihin. Painettuja tietokortteja on vielä jonkin verran jäljellä ja niitä voi tilata maksutta itselle ja esimerkiksi koulutustilaisuuksissa jaettavaksi (riitta.savikko@luke.fi , puh: 050 571 4548). Toivomme tietokorttien päätyvän käyttöön ja jakoon. Palautetta tietokorteista otamme myös mielellämme vastaan!

  • Maanviljelijän varautuminen ilmastonmuutokseen –tietokortti

                Kirjoittaja: Juuso Joona, isäntä, agronomi, Tyynelän tila, Joutseno Lue lisää.

  • Kohti kestävämpää kotieläintuotantoa

                Kirjoittaja: Marjukka Lamminen (MMK, kotieläintiede) Lue lisää

  • Maatilojen biokaasulla energiaa, päästövähennyksiä ja ravinnekiertoja

Kirjoittajat: Sari Luostarinen ja Ville Pyykkönen tutkivat biokaasutuotantoa Luonnonvarakeskuksessa. Lue lisää.

  • Maatilan aurinkosähkö

Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto Lue lisää.

  • Tuulivoimaa maatiloille

Kirjoittaja: energia-asiantuntija Janne Käpylehto Lue lisää.

  • Ruoan ilmastovaikutukset

             Kirjoittajat: Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen, Hanna Mäkinen,                                       ILMASE-hankkeessa.Lue lisää.

Tietopaketit-osioon hankkeen ilmase.fi-sivustolla on koottu kaikki hankkeen tuottamat tietokortit ja myös muiden tahojen tuottamia materiaaleja.

*****

Mukavia kesäpäiviä!

toivottelevat Riitta Savikko, Sari Himanen, Karoliina Rimhanen ja Hanna Mäkinen Luonnonvarakeskuksesta

omppupuu_1_10062015_kesäk2015 033

*****

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen työpajassa, loppuseminaarissa tai alkukyselyn yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin. Jos et jatkossa halua hankkeelta viestejä, niin ota yhteyttä riitta.savikko@luke.fi

Ilmastonmuutos ja maaseutu -hanke

Ilmastonmuutos ja maaseutu –hanke (ILMASE) oli valtakunnallinen tiedonvälityshanke, jonka tarkoitus on tuoda ilmastonmuutokseen varautuminen lähemmäs maaseutuyrittäjän arkea.

Hanke kokosi maaseutuyrittäjiä ja -neuvojia, maaseudun kehittäjiä, päätöksentekijöitä ja tutkijoita yhteen selvittämään ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen rajoitteita ja mahdollisuuksia. Ajantasaisin tutkimustieto ilmastonmuutoksesta pyrittiin saamaan käytännönläheiseksi ja palvelemaan maaseutuyrittäjien tämän hetken tietotarpeita. Hankkeen pääkohderyhmää olivat maaseutuyrittäjät (suurimpana ryhmänä maanviljelijät) ja neuvojat, mutta kaikki maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset olivat lämpimästi tervetulleita hankkeen työpajoihin.

Hanketta toteutettiin 2011-2014 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman (Hämeen ELY-keskuksen) rahoittamana. Hanketta koordinoi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Lue lisää www.ilmase.fi –sivuilta.

Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkimus‐ ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden kehittämiseksi. Luonnonvarakeskus muodostettiin vuoden 2015 alussa kolmesta valtion sektoritutkimuslaitoksesta (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL) ja Tiken tilastotoiminnasta. Lue lisää luke.fi-sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *